821 lóerős, hátsókerekes elektromos autót készített a Hyundai

A bivalyerős RM20e az N-részleg és a Rimac együttműködésének gyömölcse.

Egy újabb lépéssel közelebb kerültünk a Hyundai első szupersportautójának megszületéséhez. A dél-koreai gyártó N-divíziójánál már eddig is nagyon nyomták a gombot a mérnökök, hogy kifejlesszenek egy egyfajta etalonnak számító sportkocsit. A legújabb, RM20e névre keresztelt prototípus pedig arra enged következtetni, hogy ez a bizonyos kocsi teljesen elektromos lesz.

A középmotoros, Veloster köntösbe bújtatott koncepciók az elmúlt években a Hyundai specialitásává váltak. A tavaly bemutatott Hyundai RM19 a versenypályákat idéző festést és 390 lóerős, turbófeltöltős, túraautó motort kapott. Ám a most leleplezett RM20e lényegesen visszafogottabb – hangzásilag és vizuálisan is. A harsány kék-narancs dizájn helyét a fekete alapra festett ezüst elektromos áramkörök vették át. Mi másra is utalhatna ez, minthogy a motorháztető alatt nem egy belső égésű motort, hanem villanyos hajtást találunk.

elektromos Hyundai N RM20e szemből

elektromos Hyundai N RM20e hátulról

Ám aggodalomra semmi ok, hiszen az elektromos hajtásláncnak köszönhetően a kocsi 821 lóerős teljesítménnyel és 960 newtonméteres forgatónyomatékkal büszkélkedhet. Ezt a brutális teljesítményt pedig kizárólag a hátsó kerekekre adja le az RM20e.

Az N-részleg pedig kitett magáért. A gyár által közzétett teljesítményadatokból kiderül, hogy az autónak kevesebb mint 3 másodperc szükséges, hogy álló helyzetből százra gyorsuljon, és nem tart tíz másodpercig elérni a 200 kilométer/órás tempót. Ennek lehet némi köze ahhoz, hogy a Hyundai és a horvát Rimac mostanában szorosabbra fűzte az együttműködését.

Az RM20e a versenyautókra jellemző teljesítményt, egyensúlyt, fékezést és tapadást ötvözi, miközben megtartja a mindennapi használathoz szükséges csendességet, kezelhetőséget és használhatóságot.” – árulta el a Hyundai. És ez nem vicc. A dél-koreaiak komolyan gondolják a mindennapi használatot.

Az RM20e sportautó prototípusa egyértelműen jelzi a Hyundai törekvéseit, hogy elektromos márkává fejlessze az N márkanevet. Ezzel egyidőben pedig a szupersportautók teljesítményének szintjére emelje az N-részleget” – nyilatkozta Thomas Schemera, a Hyundai termékek divíziójának vezetője.

Ez alapján arra számíthatunk, hogy a nemrég önálló elektromos márkává fejlesztett Ioniq névhez hasonlóan az N-divízió is sokkal nagyobb függetlenséget kaphat, és saját lábára állva valamilyen szinten elengedi az anyacég kezét.

elektromos Hyundai N RM20e oldalról

A jövőben a Hyundai N nemcsak az erőteljes belső égésű motorok révén fogja megnövelni a sofőrök percenkénti szívverését, hanem a megbízható, környezeti szempontból fenntartható, elektromos hajtásláncoknak és az azonnali nyomatékleadási képességnek köszönhetően is. Az RM20e bizonyítja, hogy még a villanyosított modellváltozatok is kompromisszummentesen képesek az N vezetési élményt kínálni.”

Ezek voltak tehát a marketingesek által szépen megfogalmazott, barokk körmondatok. Ám ez mindenképpen egy fontos hír volt. Hiszen míg a szalonokban szinte biztosan nem találkozhatunk majd az akkumulátorokkal megpakolt Velosterrel, arra azért számíthatunk, hogy a Hyundai az őrült prototípusból gyűjtött tapasztalatait egy sokkal kívánatosabb formába önti majd. Amit ráadásul a kereskedésekben is megvásárolhatunk majd. Izgalmasan hangzik?

Forrás:

TopGear

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

10 darab, 900 lóerős Brabus Rocket készül 155 millió forintért

10 darab, 900 lóerős Brabus Rocket készül 155 millió forintért

A Brabus ezúttal a Mercedes-AMG GT 63 S-t vette kezelésbe.

Tovább olvasom
Az elektromos Ferrari Breadvan koncepció a jövőt vetíti előre?

Az elektromos Ferrari Breadvan koncepció a jövőt vetíti előre?

A EV technológia egyelőre még nem elég kiforrott a sportkocsikhoz.

Tovább olvasom
Futurisztikus Lancia Stratos koncepció a modell 50. születésnapjára

Futurisztikus Lancia Stratos koncepció a modell 50. születésnapjára

A Fulvia, a 037-es, a Stratos és a Delta nyomdokain: Lancia L Concept Homage.

Tovább olvasom
Az új, 480 lóerős Ford Mustang Mach 1 világszerte elérhető lesz

Az új, 480 lóerős Ford Mustang Mach 1 világszerte elérhető lesz

17 év kihagyás után, a Bullitt erejével tér vissza a V8-as amerikai fenevad.

Tovább olvasom