844 lóerős Le Mans Editiont készít a McLaren a Senna GTR-ből

Az 1995-ös Le Mans-i győzelem 25. évfordulójára emlékezik a brit gyártó.

A múlt hét folyamán a McLaren bemutatta a limitált példányszámú Senna LM névre keresztelt modelljét. A brit gyártó így kívánja megünnepelni a legendás McLaren F1 GTR győzelmét az 1995-ös Le Mans-i 24 órás versenyen.

Most pedig a McLaren Special Operations műhelye a csak versenypályán használható Senna GTR-ből is elkészítette az LM kiadást. Ahogy a sima Sennából, úgy a GTR-ből is mindössze 5 darab készül a Le Mans-i siker 25. évfordulójának tiszteletére.

A ’95-ös volt minden idők legesősebb Le Mans-i 24 órása. Az időjárás pedig sokkal inkább a GT autóknak kedvezett, ugyanis a mostoha körülmények között a prototípusok elveszítették a teljesítménybeli fölényüket. Ráadásul a V12-es BMW erőforrást használó F1 jóval megbízhatóbbnak bizonyult a konkurenciánál. Végül a Kokusai Kaihatsu Racing színeiben induló Yannick Dalmas – Masanori Sekiya – JJ Lehto triót intette le elsőként a kockás zászló, a toronymagas favoritnak kikiáltott Courage egy körrel lemaradva a második lett. A futamot domináló autón kívül még négy GTR ért célba: a 3-4-5 és 13 helyen is egy-egy McLaren F1 végzett. Ez volt 1950 óta az első alkalom – és azóta is az utolsó –, hogy egy utcai autón alapuló gép vitte a pálmát a 24 órás versenyen.

McLaren Senna GTR LM beltere

A GTR egyedi fényezésén kívül is történtek változások. A gyári Senna 825 lóerejéhez képest 19 lóval megnövelték a 4 literes, ikerturbós V8-as teljesítményét. A kocsi így már 844 lóerőt produkál. Emellett az LM kiadás jegyében Inconel kipufogórendszer és olyan ötküllős, OZ Racing felnik kerültek az autókra, melyet az eredeti GTR ihletett, akárcsak az aranyszínűre fényezett féknyergeket és a futómű lengőkarjait is. Arany bevonatot kapnak a kormánykerék mögött elhelyezett váltófülek és néhány kapcsoló is, a titánium pedálokra pedig LM logók kerülnek. A karbonból készült versenyülésekhez pedig hatpontos biztonsági öv jár.

McLaren Senna GTR LM 825/1

Az Ueno Clinic fényezés a győztes McLaren F1/01R mintájára készült. Az 59-es rajtszámmal induló autót a Dalmas – Sekiya – Lehto hármas vezette sikerre 1995-ben. És ez volt az egyetlen Le Mans-i versenyautó, amit egy péniszmegnagyobbításra specializálódott klinika szponzorált. És ez nem vicc!

McLaren Senna GTR LM „Ueno Clinic” szemből

McLaren Senna GTR LM „Ueno Clinic” oldalról

McLaren Senna GTR LM 825/6

A McLaren F1/06R festését idézi a sárga-zöld, The Harrods fényezés. Az Andy Wallace – Derek Bell – Justin Bell trió az 51-es rajtszámmal vágott neki a 24 órásnak. Bár hosszú időn keresztül az vezették a versenyt, váltóproblémák miatt két órával a leintés előtt lelassultak, és végül a harmadik helyen értek célba.

McLaren Senna GTR LM „The Harrods” szemből

McLaren Senna GTR LM „The Harrods” oldalról

McLaren Senna GTR LM 825/2

A legendás Gulf festés a 24-es rajtszámú McLaren F1/02R mintájára készült, mellyel a Maurizio Sandro Sala – Mark Blundell – Ray Bellm egység teljesítette a versenyt. Az autó a negyedik helyen végzett. A McLaren Special Operations egy kicsit megbolondította a dizájnt és a hátsó kerék felett Ayrton Senna aláírását is lehelyezte.

McLaren Senna GTR LM „Gulf” szemből

McLaren Senna GTR LM „Gulf” oldalról

McLaren Senna GTR LM 825/7

A Jacadi festésű McLaren F1/07R-t egy privát francia csapat, a Giroix Racing állította csatasorba. Az 50-es rajtszámmal induló Fabien Giroix – Olivier Grouillard – Jean-Denis Deletraz trió az ötödik helyen ért célba.

McLaren Senna GTR LM „Jacadi” szemből

McLaren Senna GTR LM „Jacadi” oldalról

McLaren Senna GTR LM 825/5

Végül pedig itt van a The Cesar festésű autó, amit a 42-es rajtszámmal induló McLaren F1/05R ihletett. Ezt is egy privát francia alakulat, a Société BBA nevezte be a versenyre. A volánnál a Jean-Luc Maury-Laribiere – Marc Sourd – Hervé Poulin hármas ült és a 13. pozícióban intette le őket a kockás zászló. A Le Mans-i hagyományokhoz hozzátartozik, hogy minden évben található a mezőnyben egy úgynevezett Art Car, amelynek festését egy neves művész készít kifejezetten erre az alkalomra. A Société BBA McLarenjének dizájnját Cesar Baldaccini álmodta meg. Ezt idézi a Senna GTR is, de természetesen az MSO kicsit felfrissítette a megjelenését.

McLaren Senna GTR LM „The Cesar” szemből

McLaren Senna GTR LM „The Cesar” oldalról

Forrás:

Ajánlott cikkek:Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

Brutális gyorsulás, egyedülálló vezetési élmény és zéró károsanyag-kibocsátás.

Tovább olvasom
Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Kimondottan az új és korlátozott példányszámú modellek voltak a legkelendőbbek.

Tovább olvasom
A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

Ár-érték arányban még a Porsche Panamerát és a Bentley Flying Spurt is veri.

Tovább olvasom
A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

Mindössze 3 százalékkal marad el az eddigi csúcsot jelentő 2019-es eredményétől.

Tovább olvasom