A Corvette C8 nem nyerte el Chip Foose tetszését, ezért újratervezte

A legendás dizájner szerint az új C8-asból hiányzik a Corvette-ek jellegzetessége.

A Chevrolet 2019 júliusában mutatta be a Corvette-ek legújabb generációját, amely többnyire pozitív fogadtatásban részesült, ám úgy tűnik, a hardcore Corvette-rajongók képtelenek megbarátkozni az új dizájnnal, valamint azzal, hogy a 6,2 literes, V8-as motor az eddigiekkel ellentétben nem a vezető elé, hanem mögé került. Éppen ezért azt tartják, a C8-as csupán halovány árnyéka és megcsúfolása a ’Vette korábbi generációinak.

Chip Foose, a legendás tervező nem osztja a fanatikusok nézetét, és egyáltalán nem utálja a középmotoros Corvette-et, ugyanakkor hiányérzete van az autó megjelenésével kapcsolatban, mondván az ezt megelőző modellek magukon hordozták mindazokat az egyedi stílusjegyeket, amelyek évtizedeken keresztül jellemezték a Corvette-ek forradalmi formavilágát. A hosszú orr, a rövid far és a jellegzetes ívek mind hiányoznak a C8-ról, pedig ezek határozták meg az egész autó egyedi karakterét.

két Corvette C8 egymás mellett, szemből és hátulról

A formavilágot érintő változások jórésze minden bizonnyal a középmotoros felépítésnek köszönhető, amelynek köszönhetően sokkal kisebb helyre van szükség elöl, ugyanakkor ezzel párhuzamosan meg kellett nyújtani az autó hátulját. Foose úgy véli, többet lehetett volna tenni annak érdekében, hogy az új modell sokkal inkább megőrizze a Corvette-ek hagyományait.

Ráadásul meg is mutatja, az ő elképzelése szerint hogyan kellene kinéznie a C8-asnak, így leült és bemutatott egy kis oldschool tervezőmunkát. Vagyis számítógépes formatervezés és digitális renderelések helyett maradt a jó öreg papír és ceruza kombinációnál.

Az egész folyamatot azzal kezdi, hogy lemásolja az sportautó körvonalát, ezáltal megőrizve az eredeti méreteket és a tengelytávot. A neheze csak ezután következik: Foose megnyújtja a kocsi orrát, és kissé lekerekíti a hátsó lökhárítót, miközben megtartja a középmotoros elrendezést. Valóban lenyűgöző munka közben látni a legendás tervezőt, ahogy a keze alatt az üres papíron formát ölt a nagy mű.

Corvette C7 és Corvette C8 oldalról – montázs

A legnagyobb különbséget kétségtelenül az jelenti, hogy átszabja az oldalsó légbeömlőket, és hangsúlyosabbá teszi a C8-as oldalán végigfutó idomokat. Az előrenyúló beömlő helyére egy olyan megoldást vázol fel, ami leginkább a C7-es első sárvédőívén található szellőzőre emlékeztet. Elegáns megoldás, és őszintén szólva egyáltalán nem néz ki rosszul az újragondolt C8-as oldalán.

El kell ismerni, a Foose által papírra vetett autó sokkal inkább emlékeztet egy Corvette-re, mint az eredeti C8-as. Amellett, hogy hangsúlyosabbá, markánsabbá vált az első és hátsó sárvédő, sok megoldás az 1963-tól ’67-ig gyártott C2-est idézi, mint például a lekerekített hátsó rész.

a Chip Foose által tervezett Corvette C8 oldalról

Azonban a Chevrolet-hez beérkező megrendelések mennyisége azt mutatja, hogy az eddigi Corvette-ekkel szöges ellentétben álló C8-as máris rengeteg rajongóra tett szert. Többek között Sylvester Stallone is meglepte magát egy ilyennel, ám nem kizárt, hogy a Chip Foose által készített verzió még több szívet tudott volna megdobogtatni.

Forrás:

Motor1

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

Mercedes-AMG SLS Electric Drive – az EV-történelem 740 lóerős úttörője

Mercedes-AMG SLS Electric Drive – az EV-történelem 740 lóerős úttörője

3,9 másodperces 0-100-as gyorsulás, potom 149,5 millió forintért.

Tovább olvasom
Így nézne ki a klasszikus E31-es BMW modernizált változata?

Így nézne ki a klasszikus E31-es BMW modernizált változata?

Retró megjelenésű GT autó, a modern BMW modellek stílusjegyeivel fűszerezve.

Tovább olvasom
TOP 5+1 menőség, amit a 2022-es Porsche 911 GT3-tól megkaphatsz

TOP 5+1 menőség, amit a 2022-es Porsche 911 GT3-tól megkaphatsz

A 911 GT-széria 992-es generációja végre megérkezett.

Tovább olvasom
TOP 5 legdrágább különböző BMW a német használtautó-piacon

TOP 5 legdrágább különböző BMW a német használtautó-piacon

4 klasszikus bajor modell, és egy meglepően friss darab, elképesztően sok pénzért.

Tovább olvasom