A Ferrari Purosangue elkészítése nagyobb kihívás, mint az SF90 volt

A maranellóiak első SUV-ja sokkal bonyolultabb, mint azt elsőre gondolták volna.

Nagyjából két évet kell még várni arra, hogy lehulljon a lepel, és végre megcsodálhassuk a Ferrari Purosangue-ot, a maranellói vállalat első SUV modelljét, ám a kiszivárgott hírek szerint az új autó fejlesztése jó ütemben halad. Láthattunk már álcafestést viselő tesztautókat az utakon, amelyek a GTC4Lusso karosszériáját viselték. Ám az abroncsok és a sárvédőívek közötti méretes hézag arra enged következtetni, hogy a készülő kocsi lényegesen megnövelt hasmagassággal rendelkezik majd. Azt is tudni lehet már, hogy a Purosangue formatervét a 2019 novemberében bemutatott Ferrari Roma ihlette. Hogy mit rejt majd a motortér, egyelőre homály fedi. De a szakértők már most azt gyanítják, hogy egy turbófeltöltős V8-as dolgozik majd az SUV-ban. Ugyanakkor azon sem lennénk meglepődve, ha az autó egy kisebb, ikerturbós V6-ost és hibrid hajtásláncot kapna.

Ferrari Roma szemből, menet közben

Ha már az elektromosításnál tartunk: az SF90 Stradale, valamint a néhány napja bemutatott SF90 Spider a marenellóiak első olyan, nem limitált példányszámú modelljei, amelyekben hibrid rendszer dolgozik. Az olaszok első hibridje a LaFerrari volt, ám a hipersportkocsióbl mindössze 499 darab készült, míg az Aperta kivitelből további 200-at gyártottak.

Már az SF90 fejlesztési programja is hatalmas feladatnak bizonyult, ám a Purosangue még nagyobb kihívást jelent az olaszok számára. Michael Leiters, a Ferrari műszaki vezérigazgatója a Top Gearnek adott interjújában elárulta, hogy már az SF90 is komoly fejtörést okozott, de „a Purosangue SUV komplikáltság szempontjából egy teljesen új dimenziót jelent.” Pontosabban, a terepjáró „elkészítéséhez egy bizonyos vállalati kultúrára és különleges tesztelési eljárásokra van szükség annak érdekében, hogy meg tudjunk felelni a vásárlók SUV-kkal szemben támasztott elvárásainak."

Ferrari SF90 Stradale szemből, menet közben

Leiters nem részletezte, hogy pontosan mik is ezek a kihívások, de jó eséllyel feltételezhetjük, hogy ezek közé tartozik az autó összteljesítménye, kezelhetősége, a sportautókhoz képest szokatlanul nagy tér elrendezése, valamint a motor hangja is. Ugyanis akár SUV-ról legyen szó, akár egy sportkocsiról, ami kigurul Maranello kapuján, attól semmi más nem elfogadható, mint a tiszta, hamisítatlan Ferrari-élmény. Szerencsére Leiters komoly tapasztalattal rendelkezik a nagyteljesítményű, luxus SUV-k terén.

A szakember korábban a Porsche SUV programjának vezetőjeként dolgozott, ahol olyan rendkívül sikeres modellek elkészítését irányította, mint a Cayenne és a Macan. Ne feledjük, sokan kételkedtek benne, hogy a Porsche egyáltalán képes lesz SUV-kat építeni. Aztán a stuttgartiak 2002-ben bemutatták a Cayenne-t, amely az elmúlt két évtized folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára már egy megkerülhetetlen referenciapontnak számít az autóiparban. Nem kérdés, hogy a Ferrari is valami hasonlót szeretne elérni a Purosangue modellel.

2002-es Porsche Cayenne szemből

Akárcsak a Porsche Cayenne esetében, a Ferrari rajongótáborán belül is parázs vita zajlik azzal kapcsolatban, van-e bármilyen létjogosultsága egy SUV modellnek a maranellói modellpalettán. Ám a Purosangue csupán egy válaszlépés az olaszok részéről a változó piaci igényekre. Ettől még nem fognak kevesebb brutálisan erős sportkocsit elkészíteni. Igazából teljesen mindegy, hogy milyen okok állnak egy új Ferrari elkészítése mögött, egy a lényeg, hogy a hamisítatlan Ferrari élményt nyújtsa menet közben.Forrás:

CarBuzz

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

A BMW dizájnfőnökét nem zavarja, ha utálod az új vesét

A BMW dizájnfőnökét nem zavarja, ha utálod az új vesét

Christopher Weil szerint egy autó tervezése során a határokat kell feszegetni.

Tovább olvasom
A Lamborghini Aventador utódjában is marad a V12-es szívómotor

A Lamborghini Aventador utódjában is marad a V12-es szívómotor

A Siánhoz hasonlóan egy hibrid rendszer is segíti majd a hajtást.

Tovább olvasom
Ezért nem készült el soha a BMW i8 462 lóerős, Alpina változata

Ezért nem készült el soha a BMW i8 462 lóerős, Alpina változata

A négyhengeres motor használata tengernyi problémát okozott.

Tovább olvasom
720 lóerőt présel ki a Novitec a McLaren 620R-ből

720 lóerőt présel ki a Novitec a McLaren 620R-ből

Némi átalakítással hozzácsaptak még 100 lovat a méneshez.

Tovább olvasom