A Le mans-i 24 órás versenyen mutatják be a BMW 8-as szériáját

A BMW a hosszútávú autóversenyek királyát, a Le Mans-i 24 órás viadalt választotta a sorozatgyártású 8-as széria bemutatására.

A kereskedésekbe legkorábban novemberre érkezhet meg, a bemutatóra pedig 2018. június 15-én kerül sor. Az eseményt szépen felvezették, az elmúlt hónapokban három koncepciót is láthatott a közönség. Az első a sztenderd autót, az M8 Gran Coupé koncepció pedig egy nagyobb teljesítményű változatot hivatott bemutatni.

A BMW készített egy versenyzésre alkalmas verziót is, ez az M8 GTE, ezzel indul a WEC versenysorozatban, melynek Le Mans a legillusztrisabb állomása. Az elvárások meglehetősen nagyok, úgyhogy az új kétajtósnak is példátlanul sok változtatáson kellett átesnie.

BMW 8 Coupe

A tesztek már több mint egy éve zajlanak, legutóbb a coupé és a lenyitható tetős változat került lencsevégre az elmúlt hónapban. Az autóval kapcsolatos végső elemzéseket Apriliában, a BMW olaszországi tesztközpontjában végezték el.

A 8-as széria, versenyben lehet a Mercedes S-osztály coupéval és a Bentley Continetal GT-vel, gyakorlatilag a 7-es széria újragondolása. Alapvetően egy kétajtós coupé változatról van szó. Olyannyira közel áll a 7-es szériához, hogy a névadási módszereken és a motorokon is osztoznak. Ez azt jelenti, hogy lesz iPerformance hálózatról tölthető hibrid a kínálatban, a 730d, 3000 köbcentis, hathengeres dízelmotorja pedig a 830d-ben érkezik.

Le Mansban debütál a 8-as széria

A teljesítmény növelése érdekében a 750i xDrive egy 4400 köbcentis, V8-assal dübörög, és összkerék-meghajtással lesz kapható. A V12-es modell majd későbbre várható.

A 8-as széria legkeményebb tagja az M8-as lesz, melynek felépítése is nagyon agresszív. A hírek szerint az M5-ös 592 lóerős, 4,4-es, duplaturbós V8-asának továbbfejlesztett változata hajtja majd mind a négy kereket egyszerre.

A 7-es széria továbbfejlesztett változata a 8-as

Belül ugyanazok a csúcstechnológiát jelképező berendezéseket kapja, mint a 7-es szériában. Ide tartoznak az új generáció félig önvezető funkciói is. A BMW kínálatának felfrissítése jegyében a 8-as széria coupéja közvetett módon a 6-os utódjává válik, melyet idén gyártanak utoljára. A 6-os széria kabrióját jövője váltja majd a 8-as.

A 6-os széria utolsü darabja a Gran Coupé helyettese majd a 8-as széria Gran Coupé lesz. Ehhez hasonló váltások nem idegenek a BMW-től, elég csak arra gondolni, amikor az 5-ös széria GT-jét felváltotta a 6-os GT.

Forrás: Autocar

Ajálott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

844 lóerős Le Mans Editiont készít a McLaren a Senna GTR-ből

844 lóerős Le Mans Editiont készít a McLaren a Senna GTR-ből

Az 1995-ös Le Mans-i győzelem 25. évfordulójára emlékezik a brit gyártó.

Tovább olvasom
Feltűnő külsővel és 948 lóerővel vadít a Nebulus Porsche Cayenne

Feltűnő külsővel és 948 lóerővel vadít a Nebulus Porsche Cayenne

Átírták a motorvezérlést és kivették a végsebesség limitert is, hogy jobban hasítson.

Tovább olvasom
Különleges és radikális modellek a Maserati Fuoriserie programban

Különleges és radikális modellek a Maserati Fuoriserie programban

Klasszikus, sportos, futurisztikus és határozottan egyedi megjelenést kínálnak.

Tovább olvasom
Ares S Project: egy 715 lóerős Corvette alapú sportkocsi

Ares S Project: egy 715 lóerős Corvette alapú sportkocsi

Egyedi kasztniban egy C8-as Corvette V8-as motorja, 178 millió forintért.

Tovább olvasom