A McLaren szerint ilyen lesz az F1 jövője

A McLaren Applied Technologies nem csak a jövő F1-es autóját tervezte meg, hanem a pályákat, boxutcákat, nézőtereket és a szabályrendszert is

A Formula-1 mindig is az újítás, az innováció táptalajául szolgált. A széria a legújabb technológiákat felhasználva alakította az autóipart. Jelenleg a V6-os hibridmotorokat fejlesztgetik, amelyeket 2014 óta használnak. Például egy korábbi segédrendszer a KERS, vagyis a kinetikai energia-visszanyerő rendszer butított változatban ma már megtalálható néhány széria autóban is.

A Száguldó Cirkusz háza táján 2021-től nagyvolumenű átalakulás veszi majd kezdetét, amely elsősorban a jelenlegi aerodinamikai elemeket fogja érinteni. Hasonlóan radikális változás lesz, mint amit a Formula E első és második generációja közt láthattál, továbbá a jelenlegi motorokat is érinteni fogja.

McLaren MCLExtreme hátulról fotózva

A McLaren MCLExtreme névre keresztelt vízióját ultramodern aktív aerodinamikai elemek, mesterséges intelligencia, önjavító abroncsok és fedett pilótafülke teszi még vadabbá.

Hasonló kialakítású volt a wokingi istálló MP4-X névre keresztelt 2015-ös koncepciója is, csak ott finomabban bántak a vonalakkal...

Az induktív töltésű elektromos erőforrásnak és rengeteg olyan rendszernek köszönhetően, amelyek még nem megvalósíthatóak a végsebesség elérheti az 500 kilométer/órát is.

A McLaren így képzeli el a jövő overállját

A versenyzők overálja a jövőben jobban fog hasonlítani egy vadászgép pilóta G-suitjához, ugyanis a megnövekedett terhelés miatt az agy megfelelő vérellátásához nyomást kell gyakorolni a végtagokra, ezért nem lenne jó a most használatban lévő koncepció. Emellett a jövő autóversenyzőinek a jelenleginél is fittebbnek kell lenniük, pedig manapság sem kicsik az elvárások. A sisakba épített visszajelzőn keresztül mesterséges intelligencia segíti majd a pilótát.

Így képzelnek el egy modern versenypályát 2050 körül

A Formula E-hez hasonlóan több városi pályát vonnának be a versenynaptárba, amelyeket döntött nagysebességű kanyarokkal tennének izgalmasabbá, illetve lenne több úgynevezett "fekete zóna" , ahol a pilóta saját magára és a képességeire számíthat. A boxutcában való végig haladással lehetne tölteni az akkumulátorokat. Minél több idő alatt halad végig valaki, annál hatékonyabb a töltés. Ezt a megoldást egyébként már tesztelik a közúti közlekedésben.

McLaren MCLExtreme felülről fotózva

A nézőket is szeretnék közelebb hozni az eseményekhez, ezt üvegfalú és üvegpadlójú lelátókkal szeretnék megvalósítani, akár néhány méterrel a pálya fölött kialakítva. Illetve az FE-ben már alkalmazzák a glórián lévő LED-eket, amelyek különböző színben pompáznak annak megfelelően, hogy az adott versenyző támadó módban van vagy éppen a Fan Boost előnyeit élvezi. Ezt tovább gondolva, a mesterséges intelligencia lévén vizuális visszajelzést kaphatnak a nézők arról, hogy a pilóta éppen milyen érzelmi állapotban van, ha például dühös, akkor az autó bizonyos részei vörös árnyalatban pompáznak majd, de minden érzelemhez lesz rendelve egy szín.

Miért éppen 2050-ről vízionálnak? Erre a válasz egészen egyszerű, ugyanis ekkor lesz a széria 100. szezonja, amit kellő képpen meg is kell ünnepelni.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: User Admin

Friss Híreink

Elég ütős sportautókkal rukkol elő a Maserati 2020-ban!

Elég ütős sportautókkal rukkol elő a Maserati 2020-ban!

Egyedi Edizione Ribelle kiadások és új GT Sportcsomagok érkeznek a Maserati jóvoltából ebben az évben.

Tovább olvasom
Az Aston Martin DBS Superleggera olyan erős, hogy még harmadikban is kipörögnek a kerekek

Az Aston Martin DBS Superleggera olyan erős, hogy még harmadikban is kipörögnek a kerekek

Az Aston Martin DBS Superleggera egy igazi fenevad, ezt támasztja alá Matt Farah, a The Smoking Tire Youtubere is, aki nem is olyan régen kipróbálhatta.

Tovább olvasom
Képzelj el egy Urust hibridként, és versenyautóként!

Képzelj el egy Urust hibridként, és versenyautóként!

A Lamborghini folytatja az Urus fejlesztését, melynek során két fő projektre koncentrál.

Tovább olvasom
A legexkluzívabb Volkswagen Arteon népautó biztosan nem lesz

A legexkluzívabb Volkswagen Arteon népautó biztosan nem lesz

2020 februárjában érkezik egy limitált gyártási darabszámú, különleges kiadású R-Line modell.

Tovább olvasom