A Porsche 2022-ben kezdi a szintetikus üzemanyag gyártását

2026-ban már közel 550 millió litert állítanának elő az e-üzemanyagból Chilében.

Mivel a tervek szerint a következő évtized kezdetén betiltják az új belső égésű motoros autók értékesítését a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, sok autógyártó elkezdte modellpalettája villanyosítását. Ennek jegyében a Porsche 2019-ben piacra dobta a Taycant, a Macan elektromos verziója pedig jövőre érkezik. A stuttgarti gyártó viszont a belső égésű motorok megmentésén is dolgozik.

Tavaly jelentették be a Porsche és a Siemens Energy együttműködését egy új, szinte teljesen szén-dioxid-semleges szintetikus üzemanyag kifejlesztésével kapcsolatban, amely meghosszabbítaná a belső égésű motor élettartamát. Mivel a tilalmak csak az új autók értékesítésére vonatkoznak, így a már forgalomban lévő, fosszilis üzemanyagokkal üzemelő járművek milliói továbbra is maradnak az utakon.

Most a Porsche egy fontos lépést tett, ugyanis Chilében megkezdődött a Haru Oni gyártóüzem építése, ahol a szintetikus üzemanyagot fogják előállítani.

szintetikus üzemanyag egy lombikban

A német cég azt tervezi, hogy jövőre megkezdi a szintetikus üzemanyag gyártását. Kezdetben mintegy 130 ezer litert, 2024-től már csaknem 55 millió litert, és 2026-tól közel 550 millió litert állítanának elő, mindezt nagyságrendileg literenként 2 dolláros (aktuális árfolyamon átszámolva 590 forintos) áron.

A Porsche úgy gondolja, hogy a megújuló forrásból származó üzemanyagok révén a klasszikus modelljeik továbbra is forgalomban maradhatnak anélkül, hogy jelentősebb műszaki átalakítást kellene végrehajtani rajtuk. A német cég úgy számol, hogy az e-Fuel akár 90 százalékkal is csökkenti a belső égésű motorok szén-dioxid-kibocsátását. Ráadásul már 2022-től e-üzemanyagot használnak majd a Porsche Szuperkupa futamain.

Forrás:

CarBuzz

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

A Porsche nagyobb profitot lát az elektromos modellekben

A Porsche nagyobb profitot lát az elektromos modellekben

A német gyártó pénzügyi igazgatója szerint a villanyautókban nagyobb potenciál rejlik, mint a belső égésű motorral hajtott járművekben.

Tovább olvasom
Kémfelvételeken a Ferrari SF90 Versione Speciale

Kémfelvételeken a Ferrari SF90 Versione Speciale

Az olasz gyártó ráncfelvarrást eszközölt az alapmodellen, a speciális verzió 2023-ban érkezhet, és akár az 1000 lóerős teljesítményt is átlépheti.

Tovább olvasom
Plug-in hibrid hajtásláncot kap a Lamborghini Huracan

Plug-in hibrid hajtásláncot kap a Lamborghini Huracan

A sportautó hajtásláncának szívét egy V8-as vagy V10-es motor adja majd.

Tovább olvasom
A Bentley megmutatta a Bentayga csúcstechnológiás Airline Seat ülését

A Bentley megmutatta a Bentayga csúcstechnológiás Airline Seat ülését

A luxus SUV utastere megszámlálhatatlanul sok módon szabható a vásárlók igényeire.

Tovább olvasom