A Porsche 3D-nyomtatott dugattyúkkal kísérletezik a GT2 RS-ben

Az innovatív megoldás 30 extra lóerőt jelent.

Egyelőre még szó sincs arról, hogy a Porsche a 3D nyomtatással előállított dugattyúkat elérhetővé tenné a 991-es korszak leggyorsabb, legerősebb és legdrágább 911-eseihez. Egyelőre ugyanis még csak kísérleteznek az új lehetőségekkel. Így betekintést nyerhetünk azokba a megoldásokba, melyek – a stuttgartiak reményei szerint – néhány éven belül már bárki számára elérhetővé válnak, amikor a 3D nyomtatás technológiája képes lesz tömegtermelésre is.

A Porsche egy ideje már 3D nyomtatással is készít alkatrészeket: például egyedi, személyre szabott, 3D-s nyomtatással előállított középső részt (vagyis az ülőlapot és a háttámlát) kínálnak a 911-es és 718-as modellekhez. De a Porsche Classic katalógusban több mint 20 alkatrészt találunk – többek között kuplungkinyomókart a 959-hez –, melyek ezzel a technológiával készültek.

Porsche 911 GT2 RS szemből

Ám a stuttgarti gyártó ennél sokkal többet szeretne. Egyrészt, mivel a 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy erősebb és könnyebb alkatrészeket állítsanak elő különleges anyagok felhasználásával. Másrészt ez az eljárás több szabadságot ad a mérnököknek a tervezésben, illetve logisztikai előnyökkel jár az új modellek gyártása során.

A Porsche 3D nyomtatással elkészített dugattyúi tíz százalékkal könnyebbek a hagyományos eljárással készült társaiknál. Ráadásul erősebbek is, mivel kialakításukat a „mesterséges intelligencia segítségével optimalizálták”. Emellett a dugattyúfejbe egy hűtőcsatornát integráltak, mely a hagyományos gyártási technológiák esetében lehetetlen feladat lenne.

3D nyomtatással készülő alkatrészek

Frank Ickinger, a Porsche fejlesztési részlegének egyik vezetője elmondta, az új, könnyebb dugattyúk, amelyeket Mahle és a Trumpf mérnökeinek segítségével fejlesztettek ki, lehetővé teszi a motorok fejlesztését végző mérnökök számára, hogy „növeljék a motor fordulatszámát, csökkentsék a dugattyúk hőterhelését és optimalizálják az égést”.

„Ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy 30 lóerő extra teljesítmény hozzunk ki a 700 lóerős, duplaturbós erőforrásból, ezzel egyidejűleg pedig növeljük a motor hatékonyságát.”

Ám a 3D nyomtatás technológiai szempontból egyelőre még nem áll készen arra, hogy tömegesen állítsanak elő vele alkatrészeket – mint például a dugattyúkat – az erőforrások számára. A költség egy nagyon komoly tényező, és Ickinger elárulta, hogy a cégnek „a minőség-ellenőrzésre is hangsúlyt kell fektetni, hogy mindenki folyamatosan ugyanazt színvonalat élvezhesse”.

minőség-ellenőrzés a 3D nyomtatással készített Porsche 911 GT2 RS dugattyúkon

„A lehetőség adott” – mondta. „A technológia egyelőre még nem áll készen a sorozatgyártásra, de úgy vélem, öt éven belül már az lesz. Talán egy kicsit már hamarabb is. Meglátjuk.” A Porsche az új technológiai megoldásokat egyelőre még különleges modelleken teszteli, mielőtt a bárki által megvásárolható autóiba is beépítené azokat.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Kóti Gergő

Friss Híreink

Mercedes-AMG SLS Electric Drive – az EV-történelem 740 lóerős úttörője

Mercedes-AMG SLS Electric Drive – az EV-történelem 740 lóerős úttörője

3,9 másodperces 0-100-as gyorsulás, potom 149,5 millió forintért.

Tovább olvasom
Így nézne ki a klasszikus E31-es BMW modernizált változata?

Így nézne ki a klasszikus E31-es BMW modernizált változata?

Retró megjelenésű GT autó, a modern BMW modellek stílusjegyeivel fűszerezve.

Tovább olvasom
TOP 5+1 menőség, amit a 2022-es Porsche 911 GT3-tól megkaphatsz

TOP 5+1 menőség, amit a 2022-es Porsche 911 GT3-tól megkaphatsz

A 911 GT-széria 992-es generációja végre megérkezett.

Tovább olvasom
TOP 5 legdrágább különböző BMW a német használtautó-piacon

TOP 5 legdrágább különböző BMW a német használtautó-piacon

4 klasszikus bajor modell, és egy meglepően friss darab, elképesztően sok pénzért.

Tovább olvasom