A Volkswagen is befektetne a Teslába?

Az utóbbi időben a balhékról híres Elon Musk és vállalata még mindig nem lábalt ki a gondokból.

A Tesla jelenleg egy elég érdekes krízishelyzetben van, melyet részben az váltott ki, hogy Musk a nyáron bejelentette, privatizálni fogja a vállalatot. Ennek következtében sokat estek a részvények, mely elindította az autógyártót a lejtőn. A nemrég az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság által kiszabott 40 millió dolláros (11,2 milliárd forint) büntetés sem segített a helyzeten, melyet Muskra és a Teslára szabtak ki.

Tesla Model 3 oldalról

Az augusztusi nagy válsághelyzet kialakulásának másik oka a Tesla szellemi atyja és a szaúdi befektetők közti gyenge kommunikáció volt. Felelőtlenség volt bejelenteni, hogy privatizálni fogják a vállalatot, mely egy hatalmas összegű részvény-visszavásárlást vetített előre. Azonban hamar kiderült a piac visszajelzései alapján, hogy a Tesla ettől elég távol áll. Ezt követően Musknak vissza kellett hátrálnia a dologból, miután a vállalat vezetői észhez térítették.

„Együttműködtem a Silver Lake, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley szakértőivel is, akiknek nagy tapasztalataik vannak az ehhez hasonló ügyekben. Megállapítottuk azokat a tényezőket, melyek közrejátszanak abban, hogy a Tesla privatizációja megtörténhessen. Kidolgoztunk egy tervet arra is, hogyan dolgozzuk fel azokat az ajánlatokat, melyek a váltás megvalósításához kulcsfontosságúak. Igyekszem együttműködni a jelenlegi befektetőkkel, és a vállalat hosszútávú terveit tartom szem előtt.” – írta Musk egy blogposztban még a nyár folyamán.

Nem sokkal később visszahátrált a korábbi kijelentésétől és egy újabb posztban elmondta, a részvényesektől kapott visszajelzések alapján belátja, hogy a vállalat jobb pozícióban van a jelenlegi formájában.

Elon Musk konferencián

Mint kiderült, a Volkswagen is tett ajánlatot, hogy befektetne a Teslába. Ugyanakkor joggal aggódnak az amerikai vállalat háza táján ezzel kapcsolatban, hiszen nem biztos, hogy jó ötlet részesedést adni egy lehetséges riválisnak. Különösen egy olyannak, amelyik szintén nem mentes a problémáktól. Ugyanakkor az is megjelent, hogy összeállítottak egy befektetési csomagot, melynek állítólag a Volkswagen is részese volt.

A német autógyártó már 2018 tavaszán megjegyezte, hogy amikor a Tesla megtapasztalja a finanszírozási problémákat, az megnyithatja a kapukat a „klasszikus autógyártók” előtt, hogy bevásárolják magukat a vállalatba. Korábban egyébként a Mercedesnek is voltak Tesla részvényei.

A Volkswagen-konszern is el akar indítani egy almárkát az Audival és a Porschéval, mely tisztán elektromos autókat kínálna. Valószínűleg nem elsősorban a technológia miatt feni a fogát a Teslára, sokkal inkább a piaci részesedése és a brand miatt lehet nagy érték. Ezzel jelentős piaci előnyre tenne szert a Volkswagen.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

A jövő McLaren plug-in hibridje 2,3 másodpercet kér a 0-100-hoz

A jövő McLaren plug-in hibridje 2,3 másodpercet kér a 0-100-hoz

Összkerékhajtással lesz kapható, az első kerekeket elektromotor hajtja majd.

Tovább olvasom
Álcázás nélkül a 2020-as Volkswagen Golf GTI

Álcázás nélkül a 2020-as Volkswagen Golf GTI

Kémfotókon látható a következő generációs Volkswagen Golf GTI.

Tovább olvasom
Ütős luxus-roadstert készít a Bentley

Ütős luxus-roadstert készít a Bentley

A gyártó Mulliner divíziója szorgosan dolgozik az új modellen.

Tovább olvasom
Megérkezett a hibrid Polestar 1

Megérkezett a hibrid Polestar 1

A Volvo luxusmárkájának első önálló modellje már a szalonokban.

Tovább olvasom