Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Az Audi Sport 2023-ra meg akarja megduplázni eladásait. A növekedés nagy részét az új piacokra való bevezetésekből várják, az új RS6 Avant például először kapható majd az Egyesült Államokban.

A márka villamosítási terveiről és az R8 jövőjéről Oliver Hoffman ügyvezető igazgató mesél.

„Még nincs döntés a következő generációs R8 technológiájáról és platformjáról. De ezzel a következő generációval teljesíteni kell az összes rendeletet világszerte. Ez azt jelenti, hogy biztosan lesznek benne elektromos alkatrészek. De a jelenlegi modell az alapja a customer racing programunknak” – mondta Hoffman.

A jelenlegi R8 nem fogy olyan jól mint az első generációs modell, mivel nagyobb a verseny a piacon, ennek megfelelően pedig az ár is magasabb. Európában évente 1200 darab körül értékesítenek, emiatt nagyobb hangsúlyt fektettek az R8 GT3-as és GT4-es versenyautóra, amely az alkatrészeinek több mint felét az utcai modellből kölcsönzi és tavaly több mint 700 futamon indultak ezekkel.

Audi R8 GT3

„Nagyon szorosan együttműködünk a motorsport részlegünkkel az akkumulátor technológia miatt. Tehát számunkra ez egy jó esély arra, hogy tapasztalatokat szerezzünk a motorsportos sportos srácoktól, és átemeljük azt autóinkba” – ezzel Hoffmann azt sugallja, hogy az új R8-nak meg kell tartania a versenysport iránti elkötelezettségét, így valószínűbb egy hibrid modell.

A jelenlegi R8 megosztja az alapokat a Lamborghini Huracannal, vagyis V10 dorombol a motorháztető alatt és nem szándékozzák V8-ra cserélni, inkább pakolnak mellé egy elektromotort.

Érdekes, hogy az R8 ugyanazon a szalagon épül Neckarsulmban, mint a közelgő e-tron GT, amely a Porsche Taycan platformján alapul és 800 lóerővel bír, ezt figyelembe véve a hibrid R10 talán mégis csak egy rövid távú megoldás lesz. Az Audi 2018-ban Pebble Beach-en mutatta be a PB18 e-tront, amely bemutathatja az R8 későbbi irányát.

Az Audi PB18 e-tron tanulmány

„Ügyfeleinknek szükségük van az egyre nagyobb motorerőre, az elektrifikáció pedig alapja a jövőnknek. Tehát az elektrifikációval esélyünk van a rendszer teljesítményének növelésére. Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, hogy mindenki a leépítésről és a súlycsökkentésről beszélt, nem a teljesítmény növekedésről”- tette hozzá Hoffman.

De mi a helyzet a tömeggel?

„Ez a kihívás az RS modellek következő generációjának. Villamosítani fogjuk portfóliónkat és hibrid autók fejlesztésekor a legnagyobb kihívás a súly kezelése.”

És a hang?

„Nagyon keményen dolgozunk egy speciális elektromos hang megtervezésén, tehát az egyik módja annak, hogy ugyanazt a hatást érjük el mint most, a szintetikus hang. Ez nem feltétlen a legjobb megoldás, szerintem a jövőben különleges hangzás fog párosulni az elektromos autókhoz és meg fogjuk tudni különböztetni a márkákat” - zárta gondolatait Hoffmann.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

740 lóerővel érkezik az Audi RS7-R ABT

740 lóerővel érkezik az Audi RS7-R ABT

Limitált kiadású RS7, ABT módra.

Tovább olvasom
Az új Mercedes-AMG CLA 45 S úgy hasít az Autobahnon, mint semmi más

Az új Mercedes-AMG CLA 45 S úgy hasít az Autobahnon, mint semmi más

Az új, 2020-as Mercedes-AMG CLA 45 S-t ismét próbára tették, ezúttal a német autópálya sebességkorlátozás nélküli szakaszán.

Tovább olvasom
Ez lesz a világ első manuális Lamborghini Huracánja

Ez lesz a világ első manuális Lamborghini Huracánja

Ez ízlés dolga, de azért elvinném egy körre...

Tovább olvasom
Teljesen elektromos Porsche Macan SUV a láthatáron

Teljesen elektromos Porsche Macan SUV a láthatáron

A második generációs Porsche Macan teljesen elektromosan is tud majd működni.

Tovább olvasom