Az elektromos Ferrari Breadvan koncepció a jövőt vetíti előre?

A EV technológia egyelőre még nem elég kiforrott a sportkocsikhoz.

Mivel a legtöbb autógyártónál már javában zajlik az átállás és a modellpaletta folyamatos villanyosítása, néhány márka, amelyek vonakodnak az elektromosítás útjára lépni egyre nagyobb nyomás alá kerülnek. A fogyasztók, a közvélemény és a vetélytársak részéről egyaránt. A Ferrari egyelőre mélyen hallgat a témával kapcsolatban. A legtöbb, amit eddig elárultak, hogy meglátásuk szerint az elektromos autók technológiája még nem eléggé kiforrott ahhoz, hogy értelme legyen a sportkocsikban is alkalmazni. Arról már nem is beszélve, hogy a villanymotorok csöndességének köszönhetően éppen az egyik legkomolyabb vonzerő veszne el a tűzpiros autókból. Ez pedig az a semmi mással össze nem téveszthető hangélmény, amit az ágaskodó paripás autók kínálnak.

elektromos Ferrari Breadvan koncepció hátulról

elektromos Ferrari Breadvan koncepció oldalról

Szóval – maradva a lovas analógiánál – a Ferrarik villanyosítása távolról sem lesz sétagalopp a legendás olasz cég számára. Talán az alábbi látványterv segíthet kicsit megkönnyíteni a maraellóiak dolgát ezen az úton.

Az autóipari tervező, Antonio Bruno egyértelműen a Ferrari legendás „kenyeres furgonját”, vagyis a Breadvant álmodta újra modern külsőben. A 250 GT alapjaira épített Breadvan már megszületésekor is radikálisnak számított, elsősorban megjelenésének köszönhetően. Pedig egy kőkemény, ízig-vérig versenygép volt, csak hátulról úgy nézett ki, mint egy kombi. Mindössze egyetlen darab készült belőle Ferrari 250 GT SWB Breadvan néven, ráadásul nem Maranellóban, hanem a Scuderia Serenissima műhelyében, Velencében. A Sereinissima vezetője, Giovanni Volpi azzal a feladattal kereste fel Giotto Bizzarinit, hogy építsen neki egy olyan autót, amellyel képesek lehetnek felvenni a versenyt a GT versenyeken ekkor szinte egyeduralkodónak számító 250 GTO-val. Ehhez egy sima, rövid tengelytávú 250 GT-t faragtak át. A súlyát 935 kilogrammra csökkentették, míg a motorját 286 lóerőre húzták fel. Az ikonikus farrész Piero Drogo munkája, aki a kedvezőbb légellenállás jegyében álmodta ilyenre az autó karosszériáját.

Ferrari 250 GT SWB Breadvan szemből, menet közben

Minden bizonnyal a minél hatékonyabb aerodinamikai tényező lebeghetett Bruno szeme előtt is a tervezés során, miközben a tűzpiros kocsi orr-részről leginkább a hibrid SF90 Stradale, esetleg a 488 GTB alapjaira épített SP38 Deborah juthat eszünkbe. Mindazonáltal a kocsi karosszériájának alsó részét a hatalmas méretű aero elemek uralják a splittertől, a szoknyaszerűen lenyúló küszöbökön át, egészen a brutális megjelenésű diffúzorral bezárólag.

Valójában, az oldalsó szoknyák kialakítása sokakban kelthet némi Lamborghini érzetet. Vélhetőleg Bruno szándéka az volt, hogy még több olasz temperamentummal fűszerezze a projektet.

Ám közben nem esett át a ló túlsó oldalára azzal, hogy agyoncicomázza a kocsit mindenféle teljesen fölösleges dizájnmegoldásokkal. Elég csak egy pillantást vetni a terveken szereplő Ferrari hátsó traktusára, amely még a diffúzor ellenére is kifejezetten minimalistára sikerült.

Ezt a tűzpiros gépet Bruno teljesen elektromos kocsinak álmodta meg. Ez is jól példázza, mennyire foglalkoztatja az embereket egy villanyos Ferrari elkészítésének lehetősége. Az első lépés ezen az úton a maranellói hibridek megjelenése, mint például a jelentős mérföldkőként beharangozott Purosangue SUV, amely a hírek szerint 2022-ben érkezik. Ráadásul a Ferrari első terepjárójának platformja szolgálhat majd az olasz gyártó későbbi sportkocsijainak, például a 812 Superfast és a GTC4 Lusso modellek utódainak alapjául is.

elektromos Ferrari Breadvan koncepció hátulról

Így szinte csak idő kérdése, hogy mikor érkezik meg a Ferrari első, teljesen elektromos autója. Bár jó eséllyel – figyelembe véve a cég vezetőinek eddigi nyilatkozatait – erre az évtized második feléig kell majd várnunk. Addig viszont be kell érnünk az olyan látványos koncepciókkal, mint a 21. századi szellemben újragondolt „kenyeres furgon”.Forrás:

Autoevolution

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

Kis csúszással érkezik a Mercedes-AMG One a vásárlókhoz

Kis csúszással érkezik a Mercedes-AMG One a vásárlókhoz

Az F1-es motorral hajtott hiperautó a Nürburgring abszolút körrekordját is megdöntheti.

Tovább olvasom
A Porsche 2022-ben kezdi a szintetikus üzemanyag gyártását

A Porsche 2022-ben kezdi a szintetikus üzemanyag gyártását

2026-ban már közel 550 millió litert állítanának elő az e-üzemanyagból Chilében.

Tovább olvasom
Az új főnök csökkentené a Mercedes-AMG paletta méretét

Az új főnök csökkentené a Mercedes-AMG paletta méretét

A jövőben szorosabbra fűznék az együttműködést a Forma-1-es motorokat gyártó HPP részleggel.

Tovább olvasom
Négy vadiúj, tisztán elektromos modell érkezését jelentette be a Lotus

Négy vadiúj, tisztán elektromos modell érkezését jelentette be a Lotus

A cég hamarosan elkészülő kínai gyárában évente 150 ezer autó fog készülni.

Tovább olvasom