Az új európai szabályozás értelmében a halkabbak lesznek a sportautók

A jövő Ferrariját, Lamborghinijét, AMG-jét és sok más szupersportkocsit halkít majd le az új európai szabályozás.

A Mercedes-AMG vezetője fejtette ki, hogy a következő generációs sportautók, illetve sportosabb változatok nem fognak ugyan olyan morgós, durrogós hangon zenélni tulajdonosuknak mint most. Bastian Bogenschütz az AMG terméktervezési vezetője beszélt az ausztrál Car Sales weboldalnak arról, hogy az első autók, amikre már vonatkozni fog az új európai zajkorlátozás, az AMG A45 S és a CLA 45 S.

Mercedes-AMG CLA S kanyarodik

Bár ezeknek a típusoknak a célpiaca az Egyesült Államok, Bogenschültz egyszerű válasszal magyarázta a típusok érintettségét. Nem éri meg különböző kipufogó rendszereket készíteni az egyes piacok egyéni szabályozásához, ezért mindig a legszigorúbbhoz alakítják őket. Természetesen ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy az utángyártott rendszerekkel tegye a saját ízlésének megfelelővé az autó hangját.

Az 540/2014 Európai Uniós szabályozás értelmében a jelenleg megengedett 74 decibelről 68 decibelre kell csökkenteni a zajszintet 2026-ig. A szabályozás külön kitér arra is, hogy az autó egyedi beállításai milyen maximális hangszintet eredményeznek, illetve gyakorlatilag megszünteti a visszadurrogó, ropogó gyári kipufogó rendszereket. Értem én, hogy az elektromobilitás gyönyörű megtisztulása felé haladva, egyre inkább csökken majd az igazán széphangú belsőégésű motorok száma az utakon, de ilyen hamar elvenni a valamire való autókedvelők utolsó libabőrgerjesztőjét egészen szomorú. Ráadásul annak fényében, hogy az elektromos autók hangtalanságán is változtatni kell, mert az meg ugye balesetveszélyesen szuper halk. Mi lehet az arany középút?

Mercedes-AMG A45 S hátulja

Azért a leleményes autógyártóknak biztosan lesz megoldása arra, hogy az szürkeségben különlegességre vágyók ne maradjanak parlagon, de valójában minden nagyon mű lesz egy idő után. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a cél az emberiség kénköves földi pokol felé menetelésének megállítása ezért a legszennyezés drasztikus csökkentése, amivel talán megmenthető a jövő. Ugyanakkor a hangszint szabályzás ilyen konkrét részletekbe menő korlátozása számomra egyfajta beteges egységesítési kényszer, ami megöli az különlegességeket. Lehet persze, hogy a jövő nagyon pc ( politikailag korrekt ) sport autói már nem zavarnak majd senki, hiszen kívülről hangtalanul suhanva teszik meg a kilométereket, miközben a jól hangolt hifi brummog majd a sofőr fülébe, van ilyen már nem is kevés. Miközben remélhetőleg sikerül valahogy a felszámolni az évtizedek során a környezetünkbe hányt műanyag hulladékot és megállítani az újratermelődését, szép lassan mégis minden műanyaggá válik.

Az Mercedes-AMG sok már gyártó által manapság is használt hangszórokon gerjesztett mesterséges motorhang helyett, más módszerrel visz izgalmat az utastérbe. Bogenschütz elmondta, hogy olyan kipufogó rendszert fejlesztenek ami közvetlenül a pilótafülkébe továbbítja a hangot.

Mivel az új rendelet minden autógyártót érint, kíváncsian várom, milyen megoldásokkal rukkolnak elő azért, hogy kívánatosabbá tegyék az egzotikusabb típusaikat.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Kis késéssel, de megérkezett Svájcba a Chiron Pur Sport kiadása

Kis késéssel, de megérkezett Svájcba a Chiron Pur Sport kiadása

A Bugatti csúcsmodelljének új verzióját eredetileg a Genfi Autószalonon állították volna ki.

Tovább olvasom
Nevet is kapott a Jaguar leendő elektromos sportautója

Nevet is kapott a Jaguar leendő elektromos sportautója

Ez lenne a gyártó első tisztán villanyos kupéja.

Tovább olvasom
Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom