Az új európai szabályozás értelmében a halkabbak lesznek a sportautók

A jövő Ferrariját, Lamborghinijét, AMG-jét és sok más szupersportkocsit halkít majd le az új európai szabályozás.

A Mercedes-AMG vezetője fejtette ki, hogy a következő generációs sportautók, illetve sportosabb változatok nem fognak ugyan olyan morgós, durrogós hangon zenélni tulajdonosuknak mint most. Bastian Bogenschütz az AMG terméktervezési vezetője beszélt az ausztrál Car Sales weboldalnak arról, hogy az első autók, amikre már vonatkozni fog az új európai zajkorlátozás, az AMG A45 S és a CLA 45 S.

Mercedes-AMG CLA S kanyarodik

Bár ezeknek a típusoknak a célpiaca az Egyesült Államok, Bogenschültz egyszerű válasszal magyarázta a típusok érintettségét. Nem éri meg különböző kipufogó rendszereket készíteni az egyes piacok egyéni szabályozásához, ezért mindig a legszigorúbbhoz alakítják őket. Természetesen ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy az utángyártott rendszerekkel tegye a saját ízlésének megfelelővé az autó hangját.

Az 540/2014 Európai Uniós szabályozás értelmében a jelenleg megengedett 74 decibelről 68 decibelre kell csökkenteni a zajszintet 2026-ig. A szabályozás külön kitér arra is, hogy az autó egyedi beállításai milyen maximális hangszintet eredményeznek, illetve gyakorlatilag megszünteti a visszadurrogó, ropogó gyári kipufogó rendszereket. Értem én, hogy az elektromobilitás gyönyörű megtisztulása felé haladva, egyre inkább csökken majd az igazán széphangú belsőégésű motorok száma az utakon, de ilyen hamar elvenni a valamire való autókedvelők utolsó libabőrgerjesztőjét egészen szomorú. Ráadásul annak fényében, hogy az elektromos autók hangtalanságán is változtatni kell, mert az meg ugye balesetveszélyesen szuper halk. Mi lehet az arany középút?

Mercedes-AMG A45 S hátulja

Azért a leleményes autógyártóknak biztosan lesz megoldása arra, hogy az szürkeségben különlegességre vágyók ne maradjanak parlagon, de valójában minden nagyon mű lesz egy idő után. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a cél az emberiség kénköves földi pokol felé menetelésének megállítása ezért a legszennyezés drasztikus csökkentése, amivel talán megmenthető a jövő. Ugyanakkor a hangszint szabályzás ilyen konkrét részletekbe menő korlátozása számomra egyfajta beteges egységesítési kényszer, ami megöli az különlegességeket. Lehet persze, hogy a jövő nagyon pc ( politikailag korrekt ) sport autói már nem zavarnak majd senki, hiszen kívülről hangtalanul suhanva teszik meg a kilométereket, miközben a jól hangolt hifi brummog majd a sofőr fülébe, van ilyen már nem is kevés. Miközben remélhetőleg sikerül valahogy a felszámolni az évtizedek során a környezetünkbe hányt műanyag hulladékot és megállítani az újratermelődését, szép lassan mégis minden műanyaggá válik.

Az Mercedes-AMG sok már gyártó által manapság is használt hangszórokon gerjesztett mesterséges motorhang helyett, más módszerrel visz izgalmat az utastérbe. Bogenschütz elmondta, hogy olyan kipufogó rendszert fejlesztenek ami közvetlenül a pilótafülkébe továbbítja a hangot.

Mivel az új rendelet minden autógyártót érint, kíváncsian várom, milyen megoldásokkal rukkolnak elő azért, hogy kívánatosabbá tegyék az egzotikusabb típusaikat.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

A versenypálya ördöge lehet a 2020-as Audi R8 LMS GT4

A versenypálya ördöge lehet a 2020-as Audi R8 LMS GT4

A frissített versenyautóban elérhető a az ABS és a kipörgésgátló menet közbeni változtatása.

Tovább olvasom
A Lotus Elanra még várni kell, de megéri

A Lotus Elanra még várni kell, de megéri

A modern Elan lehet a Lotus által kifejlesztett új moduláris sportautó-platform egyik gyümölcse.

Tovább olvasom
Ha már nem bírsz tovább várni az RS Q8-ra itt az SQ8 az ABT-től

Ha már nem bírsz tovább várni az RS Q8-ra itt az SQ8 az ABT-től

Az SQ8 ABT-t jól telepakolták lóerővel meg egy kis extra nyomatékkal és 23-as felniket is felpattintottak rá, nagyon kívánatos lett.

Tovább olvasom
Elektromos városi crossover lesz a következő Audi TT

Elektromos városi crossover lesz a következő Audi TT

Nem fogy, ezért nem gyártják tovább a sportos kupét. Hiányozni fog.

Tovább olvasom