Bemutatták a csodálatos McLaren Speedtail hipersportkocsit

A McLaren eddig csak ízelítőt adott abból, hogy is fog kinézni a kész jármű, most viszont mindenre fény derült

Az eredetileg az F1 utódjának szánt Speedtail eddig csak koncepciómodell formájában volt jelen. A gyártó időnként elszórt néhány információmorzsát a sportkocsiról, néhány skiccel igyekezett felcsigázni a hangulatot. Ez olyannyira sikerült nekik, hogy előre eladták mind a 106 példányt, mielőtt még hivatalosan bemutatták volna az autót. Ez elég jó arány annak fényében, hogy a vásárlók nem is tudhatták, pontosan milyen kocsit kapnak majd kézhez, ráadásul az ára sem mondható elhanyagolhatónak, hiszen darabonként 640 millió forintba került.

2018-as McLaren Speedtail elölről

2018-as McLaren Speedtail oldalról

A Speedtail modellt a sebesség jegyében tervezték, olyan riválisokkal szeretné felvenni a versenyt, mint a Bugatti Chiron. Legnagyobb riválisával ellentétben nem a nyers erőre fektették a hangsúlyt a jármű tervezésénél, sokkal inkább szem előtt tartották az aerodinamikai szempontokat. A Mazdás vonalakat is mutató cseppforma nagyban segít a sebesség maximalizálásában, de nem csak ebben figyelhető meg az autó zsenialitása. Az első kerekek például statikus borítást kaptak, melyek segítik a megfelelő csatornákba vezetni a jármű mellett elhaladó légáramlatokat.

A leginkább egy szteroidozott Volkswagen XL1-re hasonlító formavilág innovatív megoldásokkal van tele. A karbonszálas karosszéria egyszerre könnyű és erős, a hagyományos visszapillantó tükröket pedig eltüntették, helyette kamerák mutatják a megfelelő képet, ezzel is csökkentve a felesleges légellenállást. A Velocity üzemmódban még ezeket a kamerákat is behúzza a technika, és 35 mm-rel leülteti az autót.

2018-as McLaren Speedtail felülről

2018-as McLaren Speedtail hátulról

A Speedtail farán aktív légterelők vannak, melyek vagy a fékezésben, vagy pedig a maximális sebesség elérésében segédkeznek. A rugalmas karbonszálas borításnak köszönhetően az aktív szárny gyakorlatilag egybeolvad a farrésszel, nem pedig különálló elemként mozog fel-le.

Egyelőre nem árulták el, mi hajtja hivatalosan, de feltehetően egy 800 lóerő körüli 4,0 literes, duplaturbós V8-at raktak bele, melyet a korábbi modellekben is használt már a gyártó alacsonyabb teljesítménnyel. Annyit viszont tudni, hogy egy hibrid rendszer dolgozik benne 1035 lóerős összteljesítménnyel, mellyel 402 km/óra a végsebessége. A 0-300-as sprinthez 12,8 másodpercre van szüksége, mellyel 2,7 másodperccel gyorsabb a P1-nél.

2018-as McLaren Speedtail oldalkamera

 2018-as McLaren Speedtail aktív szárny

A beltér is futurisztikus, a kormány mögött egy nagy érintőkijelző kapott helyet. Néhány kezelőszerv, mint az ablakok vagy az aktív aerodinamikai elemek kapcsolói a fej fölé kerültek, a sofőrülés pedig középen helyezkedik el az F1-hez hasonlóan. Ráadásul két utas is befér a kabinba, a vezető mellett-mögött foglalhatnak helyet.

2018-as McLaren Speedtail ülései

Az elektrokróm üvegek pont annyi fényt juttatnak az utastérbe, amennyire éppen szükség van, az autó elején és hátulján pedig tárolórekeszeket alakítottak ki, melyekbe a tulajdonosok gyári táskákat pakolhatnak. A szerencsés vásárlók 2020 elején kapják meg McLarenjeiket, melyeket akkor fognak először élőben látni.

2018-as McLaren Speedtail műszerfala

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Tovább olvasom
Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Ráadásul egy videót is feltöltött az őrült tempóról.

Tovább olvasom
Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Néhány meglepő újítással frissült a legendás verda.

Tovább olvasom
A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A Kia vadonatúj közepes méretű SUV-ját március 3-án mutatják be Genfben.

Tovább olvasom