BMW motorral és 2+2 üléssel érkezik a következő Jaguar F-Type

2020-ban debütál a következő generációs Jaguar F-Type, a csúcsmodellben BMW-eredetű V8-as motor fog tombolni, de elektromos változatra is lehet számítani!

Bármennyire is hihetetlen, a Jaguar F-Type már 5 éve porondon van, 2013-ban mutatta be a brit gyártó aktuális kétajtósát. Nagy súlya volt ennek a modellnek, hiszen olyan felmenők után, mint az E-Type vagy az XK széria, nem engedhettek meg egy félresikerült baklövést. Szerencsére fején találták a szöget, az angol kétajtós széles motorválasztékával a legtöbb igényt kielégítette. Aki csupán egy selymes grand tourert szeretett volna, annak ott voltak a hathengeres 3,0 literes erőforrások, de a huligánok is megtalálták a számukra megfelelő egységet az 5,0 literes kompresszoros motor személyében. Erejük 340 lótól egészen 575-ig mozgott, az utóbbival már komolyan meg lehetett szorongatni a nagy halakat, legyen szó Porschéról vagy akár Ferrariról.

Az aktuális Jaguar F-Type hátulról

De hát egy generáció sem tarthat örökké, az F-Type is megérett így fél évtized után a váltásra. Az utód már tervben van, habár egyelőre még kevés információt közölt róla a gyártó. 2020-ra ütemezik a debütálást, a fejlesztők egy tágasabb, mégis könnyebb kétajtósban látják a jövőt. Várhatóan kupé és kabrió változatban is kapható lesz a következő generáció.

Az angolok nem titkolják, újdonsült modelljüket a 911-es Porsche ellen szánják, az ülőhelyek számának növelésével szeretnék elérni. A jelenlegi F-Type szigorúan kétszemélyes, de a 2020-ban bemutatkozó típust már 2+2 üléses konstrukcióval fogják elkészíteni. A második üléssor használhatósága valószínűleg vitatható, de a Jaguar szerint a „praktikum” egy fontos szempont a vásárlóknál, még ebben a kategóriában is. Meg ezzel ugyebár a gyártási költségek is megnövekednek, amivel az F-Type inkább a 911-eshez kerül közelebb, mint a 718-as Caymanhez.

Látványterv a következő Jaguar F-Typeról

A motorpaletta sem marad változatlan ul, az eddig Fordtól származó 5,0 literes V8-as egységet, innentől a „Project Jennifer” keretein belül BMW erőforrás fogja váltani. A bajor eredetű 4,4 literes V8-as már ismerős lehet az M-es modellekből, az 560 lóerős erőmű várhatóan a Jaguarokban is tisztességes szolgálatot fog tenni. Ráadásul úgy, hogy közben sokkal takarékosabb tud maradni, mint amerikai elődje, pont ezért több Jaguar és Range Rover csúcstermékben is alkalmazni fogják a továbbiakban. A paletta másik végén a négyhengeres Ingenium blokk fog szerepelni.

Egyes pletykák arról szólnak, hogy középmotoros felépítéssel készül az új kétajtós, de megerősítették, hogy a 2020-as F-Type megmarad frontmotor-hátsókerékhajtás kombinációval. De ettől függetlenül benne van a levegőben egy új modell, ahol az erőforrás a kabin mögött kap helyet.

Jaguar F-Type karosszériája gyártás közben

Természetesen nem csak belsőégésű motorral lesz elérhető az új modell, tisztán elektromos kivitel is tervben van, 100 kWh energiacellával és két darab, egyenként 150 kW/ 350Nm teljesítmény leadására képes villanymotorral. Ezekre várhatóan 2023-ig várni kell. Bár aki eddig V8-as kompresszoros F-Typeot hajtott, az úgy se fog lemondani az öblös szimfóniáról holmi amperek és voltok kedvéért.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom
A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A tervek szerint még év vége előtt hivatalosan is leleplezik.

Tovább olvasom
Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

A cikkben szereplő úriember vett melléjük egy negyediket.

Tovább olvasom