Ezért nem készült el soha a BMW i8 462 lóerős, Alpina változata

A négyhengeres motor használata tengernyi problémát okozott.

Tizennyolc hónappal ezelőtt jelentette be az Alpina, hogy a sokak által szentségtörésnek tartott, hibrid hajtáslánccal szerelt BMW i8-asból készített egy lényegesen erősebb kivitelt. Ám a modell sosem jutott el a gyártásig. Most azt is megtudhatjuk, miért.

A gyári állapotában az i8-asban egy 1,5 literes, háromhengeres turbómotor dolgozott. Az Alpina azonban úgy döntött, ezt az erőforrást egy ugyanolyan 2 literes, négyhengeres turbós egységre cseréli, mint ami a BMW M135i-ben is dolgozik. Ezt csatlakoztatták az elektromos motorokhoz, így a teljes hajtáslánc együttes teljesítménye az eredeti 374 lóerőről 462-re növekedett, ami mellé 700 newtonméter forgatónyomatékot képes leadni az autó.

Andreas Bovensiepen, az Alpina vezetője a BMW Blognak nyilatkozva fellebbentette a fátylat számos problémáról, melyekkel a gyárnak szembe kellett néznie a fejlesztés során. És amelyek végül megakadályozták, hogy elkezdjék a kocsi sorozatgyártását.

hibrid BMW i8 oldalról, nyitott ajtókkal

Kezdetnek mindjárt komoly nehézséget jelentett a hűtés kérdése. Így az Alpinának nemcsak a gyári intercoolert kellett nagyobbra cserélnie, de az első lökhárítóba két további egységet is be kellett építenie, hogy biztosítani tudja a motor- és a váltóolaj hűtését.

Emellett az Alpina azzal is kénytelen volt szembesülni, hogy az i8-as hatsebességes automata váltója képtelen volt megbirkózni az új motor jelentette megnövekedett teljesítménnyel. Így az M135i-ből emelték át a nyolcgangos Aisin automatát.

Ám az új motor és váltó jelentette súlytöbblet azt eredményezte, hogy a cégnek teljesen át kellett terveznie és meg kellett erősítenie az alváz hátsó részét. Az Alpina i8 nagyjából 100 kilóval gyarapodott az építés során. Ennek köszönhetően ismét töréstesztnek kellett volna alávetni a kocsit, ami újabb akadályt jelentett a vállalat számára.

A BMW Blognak adott interjúból kiderül, hogy a legnagyobb nehézséget a szoftveres megoldások okozták. A gyári háromhengeres motor kicserélésével egyidejűleg az Alpinának az egész szoftvert át kellett dolgoznia, hogy tökéletesen megfeleljen a négyhengeres erőforrás igényeinek. Ez azonban egy rendkívül időigényes, és nem utolsósorban roppant drága feladat lett volna. Így a cég végül úgy döntött, nem éri meg tovább folytatni a projektet.

BMW i8 szemből, klasszikus BMW modellekkel körülvéve egy raktárban

Igaz, ez a történet némiképp ellentmond Bovensiepen egy korábbi interjújával, amelyet a Jalopniknak adott. Akkor a szakember úgy nyilatkozott, a négyhengeres i8-as projektjének leállítását maga a BMW kérte, mivel a bajor gyártó attól tartott, hogy az Alpina verziója nem tenne jót a BMW i-széria „környezetbarát” identitásának.Forrás:

CarScoops

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

Brutális gyorsulás, egyedülálló vezetési élmény és zéró károsanyag-kibocsátás.

Tovább olvasom
Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Kimondottan az új és korlátozott példányszámú modellek voltak a legkelendőbbek.

Tovább olvasom
A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

Ár-érték arányban még a Porsche Panamerát és a Bentley Flying Spurt is veri.

Tovább olvasom
A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

Mindössze 3 százalékkal marad el az eddigi csúcsot jelentő 2019-es eredményétől.

Tovább olvasom