Gordon Murray T43-asa 220 lóerős lesz

Gordon Murray legújabb "gyermeke" az Alpine A110 méretéhez hasonló lesz, viszont jobban alakítják ki a súly-erő eloszlást.

Az autó súlya mindössze 850 kilogramm lesz, mondta Murray. A motorral kapcsolatban elmondta, hogy egy 1,5 literes, háromhengeres turbót képzeltek el, melynek teljesítménye 220 lóerőre rúg, erőátviteléért pedig egy hatsebességes kézi váltó felel. Az autó kódneve T43, mivel ez a negyvenharmadik Murray által tervezett autó, beleértve az összes versenyautót, az F1-es McLareneket, és a személyes kis kedvenceit.

Ennek az autónak az ultrakönnyű súlya a szerkezetében rejlik: Murray iStream rendszere, abból is a pehelysúlyú változat. Az alumínium keretre szerelt szénszálas panelek könnyed erőt sugároznak. Mindez egy 259 lóerő/tonnás súly-erő eloszlást jelent, a sofőr testsúlyát nem számítva. Érdemes tudni, hogy minél könnyebb az autó, annál nagyobb a sofőr súlyának befolyása az eloszlásra. A T43 ezáltal inkább lesz gyors és robbanékony, mint brutális teljesítménnyel rendelkező.

Murray egyébként tavaly adott ki egy vázlatot az autó külsejéről. Azóta azonban a TopGearnek elárulta, hogy kétféle autóban gondolkodik: ebben a kisebb verzióban, és egy „mindent bele” szuperautóban:

„Talán viccesen hangzik, de kész tervem van mindkét változatra. Odamentem a tervező srácokhoz, felvázoltam az autók körvonalát, melyek nagyon hasonlóak voltak elosztás tekintetében, csak a méret volt különböző.”

Gordon Murray

Murray azonban arra is figyelmeztetett, hogy nem érdemes készpénznek venni a vázlatban látottakat.

„A méretarányok stimmelnek, de addig nem adom a stylistok kezébe, amíg nem végeztem a teljes tervezési folyamattal.”

A viszonylag visszafogott teljesítményű autó Murray régi álma. Tavaly beszámolt arról, hogy frusztrálja a tény, hogy nem igazán élvezi napjaink szuperautóinak vezetését:

„Én szeretnék visszatérni a valódi vezetési élményhez. A mai autók csökkentik a sofőr szerepét, és rontanak az élményen.”

Ő kevesebb asszisztenciával is beérné. A manuális váltó már más történet, ez például az Alpine modellekből kimaradt.

A fentebb említett motor úgy hangzik, mintha a BMW i8-as egységéhez lenne köze, természetesen az elektromos megoldások nélkül. Murray nem igazán rajong a hibrid technológiáért. Neki és a BMW-nek azonban van közös történelme, még a Brabham Forma-1-es csapat idejéből. Ekkor született minden idők egyik legjobbja, az S70/2 V12-es motor.

Elmondása szerint Murray szeretné folytatni a megkezdett munkáját, és az alacsonyabb teljesítményű régióban is követné a McLaren F1 alapelveit. Komoly figyelmet fordítana a részletekre, a legmodernebb alapanyagok és technológia használatára – beleértve a 3D nyomtatást – illetve a legfejlettebb aerodinamika hasznosítására.

A karosszéria alumínium elemei egyszerű sajtolással készült alkatrészek. A szénszálas panelek külön érdekessége, hogy a költségcsökkentés jegyében újrahasznosított anyagokból készültek. Murray becslése szerint ez a konstrukció az acél karosszéria súlyának éppen a felét nyomja. Az előállítás költségeinek alacsony mivolta miatt pedig nem is kerül többe. Tartósabb is, és nem is rozsdásodik.

Murray 2018-tól új műhelyben és összeszerelő üzemekben valósítja meg terveit, éppen a TopGear Dunsfoldban található tesztpályája mellett. Az összeszerelés terén az alacsony mennyiség a kulcs: „Nem akarok a McLaren nyomdokaiban lépni”, mondja Murray.

A tervek szerint itt készül majd a T43, mely az IGM (Ian Gordon Murray) márkanév alatt fut majd. A visszafogottabb teljesítmény azonban nem párosul alacsony árfekvéssel. Nagyon limitált kiadásról van szó, ehhez pedig csillagászati ár párosul. A bemutató időpontja nem ismert, Murray elmondása szerint „nem sietnek sehová”.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom
A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A tervek szerint még év vége előtt hivatalosan is leleplezik.

Tovább olvasom
Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

A cikkben szereplő úriember vett melléjük egy negyediket.

Tovább olvasom