Ha már nem bírsz tovább várni az RS Q8-ra itt az SQ8 az ABT-től

Az SQ8 ABT-t jól telepakolták lóerővel meg egy kis extra nyomatékkal és 23-as felniket is felpattintottak rá, nagyon kívánatos lett.

Augusztus elején az Audi megvillantott egy sokat sejtető képet a soron következő RS modellekről, amiket még idén tervez bemutatni a nagyközönségnek. Eddig az RS Q3, RS Q3 Sportback, RS4 Avant facelift, RS6 Avant, RS7 Sportback modell már bemutatkozott, de egy még kimaradt. Egyelőre csak találgatások vannak a rejtegetett csúcsváltozatról.

A rajongók számára igazi ínyencséget mutatott be az ABT, a speciális Audik és VW-ek építésére szakosodott német tuningcég. Nem meglepő, hogy az általuk épített Audik sokak szívét megdobbantja, hiszen az ABT szakemberei kifinomult igényességgel nyúlnak hozzá a karosszéria részleteihez, emellett nagy figyelmet fordítanak a technikában rejtőzködő extra teljesítmény előcsalogatására.

Audi SQ8 ABT az Alpokban

A néhány hónapja bemutatott SQ8-ra is rátették a kezüket és nem is akármilyen szörnyeteget varázsoltak belőle. Az amúgy sem szerény teljesítménnyel rendelkező gyári SQ8 ikerturbós V8-as dízel erőforrásában további teljesítményt rejtegettek a gyáriak, amit az ABT most rászabadított a kerekekre. A szakemberek számára nyilván szerénynek tűnő 435 lóerőt, 520-ra emelték és az alapból is iszonyatos 900 Nm-es forgatónyomatékra is rádobtak még 70-et.

Audi SQ8 ABT hátulról

Az formás farú tank teljesítmény tuningja már-már indokoltnak is mondható, hiszen a Q8 sofőrrel és teletankkal közel 2,5 tonnáját lendületbe hozni nem oly egyszerű. A négykerekű autópálya takarító SQ8 dízel erőforrása, egészen alacsony 1250-es fordulatszámon képes hadrendbe állítani a motorban rejlő összes nyomatékot, köszönhetően az elektromos kompresszornak.

Az Auditography készítette a fentebb látható bemutató filmet, a frissen átszabott dízel csúcs Q8-ról Ausztriában. Menetközben láthatjuk a finoman átszabott karosszériát, ami tekintélyes méretű 23 colos felniket gurulva szeli a szerpentineket. Az Audi ABT SQ8 dízel aggregátja könyörtelenül gyorsítja 0-100-ra az óriási kasztnit, amihez rajtprogrammal épp csak 4,45 másodperc szükséges, ezzel 0,3 másodpercet ráverve a gyári sprintre.

Audi SQ8 ABT az Alpokban hátulról

Az elképesztő teljesítménnyel rendelkező SUV bizonyára sok sportautót képes állva hagyni az autópályák aszfaltcsíkjain, de elgondolkodtató, hogy ilyen tőkesúllyal rendelkező bálna hogy viselkedik a kanyargós hegyi szerpentineken. Mindenesetre ha valaki országok közötti cirkálásra keres gyors, kényelmes és biztonságos autót, ez egy kiváló darab. Azoknak, akiknek a hátukon feláll a szőr a dízeltől, egy kicsit még biztosan várniuk kell, mindenesetre érdemes figyelemmel kísérni a 2019-es Los Angeles Auto Showt novemberen végén, hátha végre bemutatja a gyártó a benzines erőforrással szerelt RSQ8 csúcsváltozatot.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Kozma Ádám

Friss Híreink

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom
A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A tervek szerint még év vége előtt hivatalosan is leleplezik.

Tovább olvasom
Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

A cikkben szereplő úriember vett melléjük egy negyediket.

Tovább olvasom