Hathengeres motorral érkezhet az új DBX

Mercedes-AMG szív duruzsolhat az új Aston Martin SUV motorháza alatt

Mire az Aston Martin DBX piacra kerül 2019 végén, addigra a brit autógyártó nagy változásokat eszközöl. Sok-sok év autógyártás után, mialatt csak kupék, és cabriók, esetleg nagyon-kupés szedánok hagyták el a gyártósort, a DBX lesz az első SUV amit az Aston Martinnak köszönhet a világ. És ha hinni lehet a pletykáknak nem ez lesz az egyetlen újítás.

Az Australia’s Motoringon keresztül szellőztetett információ érdekes módon az Aston Martin egyik vezetőjétől származik. A pletyka szerint ugyebár a Mercedes-AMG-től kaphat egy hathengerest az új DBX. Marek Reichmann, az Aston Martin a kreatív tevékenységekkel foglalkozó vezető, a következőket nyilatkozta egy csokor újságíróhoz fordulva:

„Ezt (a Mercedes-től származó hathengerest) használhatnánk, mert egy nagyon jó motor és remek kombináció lenne a DBX-el.”

Aston martin DBX tanulmány hátsónézetből

Jelenleg a legkisebb motor, amit egy Aston Martinhoz választani lehet, a V8-as, de nem ez az első alkalom, hogy az Aston Martin ügyvezetője azt javasolja, hogy kisebb, Mercedes-gyártotta motorokat alkalmazzanak. 2013-ban Ulrich Bez vezérigazgató így válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre:

„Lehetne akár 3 vagy 4 hengeres opció is, de ha a korszellem 6 hengert diktál, akkor kénytelenek vagyunk megnézni azt a lehetőséget is.”

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Aston Martin hathengeres motor mellett dönt. A legendás DB5 is egy sorhatos motorral dolgozott mr. Bond alatt, mint az eredeti DBS és még néhány más Aston martin modell. Valamint volt még egy modell, a Toyota iQ-ból adoptált Cygen ami még kisebb, 1,3 literes sornégyes motort kapott.

Aston Martin Cygen menetközben fényképezve

Ha az Aston Martin valóban a hathengeres megoldás mellett dönt a DBX esetében, valószínűleg a Mercedes-AMG G53 turbófeltöltős változatát kapná meg. Ebben a felállásban a DBX 429 lóerős és 520 Nm nyomatékos teljesítményt lenne képes produkálni. Nem utolsó, hogy ezt lehetséges lenne egy 48 V-os mild-hibrid rendszerrel párosítani, ami az üzemanyagfogyasztást szorítaná élhetőbb korlátok közé.

Az Aston Martin és a Mercedes-AMG között 2013-ban létrejött technikai kapcsolat lehetővé teszi, hogy a brit gyártó sokkal szélesebb spektrumon férhessen hozzá új technológiákhoz, és nem utolsó sorban a Mercedes-AMG hajtóművekhez. Első alkalommal a Vantage-ben és a DB11 V8 motorjaiban jelentek meg a Mercedes-től származó infotainment technológiák és ezek el is terjedtek a teljes palettán.

Jó hír (szerintem legalábbis) hogy míg az Aston Martin is beszáll a downsizing buliba és egyre kisebb motorokat gyárt, valamint az elektromosítással is próbálkozik, a dízel opciók továbbra is teljesen kizártak. Recihmann megnyilvánulása is sok mindent elárul az Aston Martin dízelhez való hozzáállásáról, idézném:

„Soha, soha, soha, soha, soha, soha!” – Hatszorosan köszönöm mr. Reichmannak, egyértünk.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom
A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A tervek szerint még év vége előtt hivatalosan is leleplezik.

Tovább olvasom
Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

A cikkben szereplő úriember vett melléjük egy negyediket.

Tovább olvasom