Hennessey Venom F5: 1800 lóerő és 500+ kilométer/órás végsebesség

A Bugatti Chiron és a Koenigsegg Regera babérjaira tör az amerikai szörnyeteg.

Megérkezett a régóta várt Hennessey Venom F5 első, sorozatgyártásra kész prototípusa. Az ízig-vérig amerikai hipersportkocsinak egyetlen célja van, hogy a világ leggyorsabb sorozatgyártású autója legyen. Hiszen a végsebessége, ha minden a tervek szerint alakul, meghaladja majd a 480 kilométer/órás (300 mérföld/órás) tempót is.

Az elnevezés a tornádókhoz köthető, ugyanis a pusztító erejű forgószélben megnyilvánuló meteorológiai jelenségek intenzitásának mérésére használt Fujita-skálán az F5 a legmagasabb érték. Ez általában 420-511 kilométer/órás szélerősséget jelez, melynek nyomán a vihar „elképesztő” pusztítást hagy maga után. A Hennessey-nél pedig ezzel kívánják párhuzamba állítani a kocsi teljesítményét és erejét.

Hennessey Venom F5 hipersportautó szemből, menet közben

Hennessey Venom F5 hipersportautó háturól, menet közben

Nem alaptalanul, ugyanis az F5-öst egy 6,6 literes, ikerturbós, V8-as hajtja, amely 1817 lóerő és 1616 newtonméter forgatónyomaték leadására képes. Ennek révén pedig ez – legalábbis egyelőre – a legerősebb utcai autóban dolgozó motor a világon. Annak köszönhetően, hogy a Hennessey komoly hangsúlyt fektetett a súly optimalizálására, és szinte az F5 komplett karosszériája karbonból készült, a mérlegelésnél 1360 kilogrammot nyom. Ez alig 30 kilóval több, mint a Ferrari F8 Tributo súlya, aminél csaknem 1100 lóerővel produkál többet az amcsi fenevad.

Bár a General Motors klasszikus, nyomórudas, V8-as LS motorját használták alapul, a száraz karteres kenéstől kezdve az öntöttvas blokkon, a titán szívószelepeken, a turbókon, az üzemanyag-befecskendezőkön (hengerenként kettő) keresztül egészen a motorvezérlő elektronikáig a Hennessey minden alkatrészt egyedileg az F5 igényeire szabva készített el. Ami nem is csoda, ha akkora teljesítményről beszélünk, ami elegendő lenne több mint hét és fél Golf GTI számára. Ennek a brutális erőnek az aszfaltra továbbításában egy hétfokozatú, egykuplungos, félautomata sebességváltó segít, gondosan kiszámolt áttételezéssel, különös tekintettel az első négy fokozatra. Ellenkező esetben még 200 kilométer/órás tempó fölött is simán kipörögnének a kerekek.

Hennessey Venom F5 hipersportautó szemből, nyitott ajtókkal

Hennessey Venom F5 kormánya közelről

Az első szimulációk alapján az F5 mintegy 2,6 másodperc alatt lesz képes álló helyzetből 100-ra gyorsítani, ami nem számít egyedülálló mutatványnak. Ám az igazi tűzijáték csak ezután következik. Ugyanis alig 4,7 másodpercet vesz igénybe, hogy nulláról 200-ra, és 15,5 szekundumot, hogy nulláról 400-ra sprinteljen. Ez több mint kétszer gyorsabb, mint amit a Bugatti Chiron fut, és bő hét másodperccel kevesebb a jelenlegi csúcstartó Koenigsegg Regera idejénél. A Hennessey célja az 500 kilométer/órás csúcssebesség elérése, ám szakértők becslései alapján – figyelembe véve a 8500-as maximális fordulatszámot és a fokozatkiosztást – ez az érték sokkal inkább 540 kilométer/óra környékén lehet.

A sorozatgyártás 2021-ben kezdődik, és csupán 24 darab készül majd az amerikai szörnyetegből, amelynek minden darabjáért 1,9 millió angol fontot (aktuális árfolyamon számolva 747,7 millió forintot) kell fizetni.

Aki pedig kíváncsi, milyen hangja is van az hipersportkocsiban dolgozó 1800+ lóerős V8-asnak, az az alábbi videóban meghallgathatja, hogyan is dübörög egy F5-ös tornádó:

Forrás:

TopGear

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

Brutális gyorsulás, egyedülálló vezetési élmény és zéró károsanyag-kibocsátás.

Tovább olvasom
Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Kimondottan az új és korlátozott példányszámú modellek voltak a legkelendőbbek.

Tovább olvasom
A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

Ár-érték arányban még a Porsche Panamerát és a Bentley Flying Spurt is veri.

Tovább olvasom
A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

Mindössze 3 százalékkal marad el az eddigi csúcsot jelentő 2019-es eredményétől.

Tovább olvasom