Ideje felkötni a gatyát: itt a Mercedes-AMG GT Black Series

Az AMG hatodik Black Series autója 323 kilométer/órás végsebességre képes.

Megérkezett az új Mercedes és az AMG közös munkájának legújabb gyümölcse, a GT Black Series, melynek egyetlen célja van: minél inkább feszegetni azokat a határokat, amelyekre egy közúti közlekedésre alkalmas autó képes.

De mit is érdemes tudni az AMG legtöbbre tartott emblémájáról?

„A Black Series minden esetben egy kétüléses autó, és mindig keménytetős” – meséli Joerg Letzel, az AMG termékmenedzsere.

„A GT R Pro alapja a GT R volt. De feltűnhet, hogy nincs „R” a GT Black Series nevében. Ez ugyanis egy teljesen más modell. Mindazt reprezentálja, ami technikailag lehetséges, egy olyan csúcsautót, amely a versenypályákra készült, de közutakon is vezethető” - tette hozzá.

2020-as Mercedes-AMG GT Black Series hátulról

A motortérben az AMG szárazkarteres, 4 literes, V8-as, ikerturbós erőforrása található… némileg megbolondítva. Új hengerfejjel, nagyobb turbóval és egy könnyebb, flat-plane hajtókarral – amit leginkább a magas fordulatszámon üzemelő olasz szuperautókból, vagy a Mustang GT 350R-ből ismerhetsz –, ami az egyik legbiztosabb módja annak, hogy drasztikusan megváltoztassák a GT egyébként is brutális karakterét. Így sikerült 730 lóerős teljesítményt és 800 Nm forgatónyomatékot kihozni az autóból 6700-as fordulatszám mellett. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jelen pillanatban ez számít az AMG valaha gyártott legerősebb V8-asának. Csak összehasonlításként a GT „alapmodellje” 476 lóerő mellett 630 Nm forgatónyomatékot ad le, míg a GT R Pro motorja 585 lóerős és 700 Nm-es nyomatékra képes.

A számoknál maradva a GT Black Series csúcssebessége 323 kilométer/óra (202 mérföld/óra), ami még az óriási, állítható karbon hátsó szárny ellenére is jó 6 kilométer/órával több, mint a GT R Pro esetében. Ezzel ez a Black Series első autója, amely átlépte a 200 mérföld/órás határt. Emellett 3,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra. És összesen 9 másodpercre van szüksége, hogy elérje a végsebességét. A hírek szerint hamarosan a Nürburgringen is ki fogják próbálni, hogy átadják a Lamborgini Aventador SVJ 6 perc 44,97 másodperces körrekordját a múltnak.

2020-as Mercedes-AMG GT Black Series beltere

A márka motorsportos tapasztalataira építve készült el az új szénszálas motorháztető, két nagy elszívó nyílással. Ezek vezetik el a meleg levegőt a motortérből. Ez a technológiai megoldás egyrészt növeli a leszorítóerőt, másrészt csökkenti a légellenállást, és a motor hűtése is optimálisabb. De a GT Black Series modellen számos légbeömlő és nyílás található, melyek az aerodinamikai hatékonyság, a leszorítóerő és a hűtés területén töltenek be nagyon fontos szerepet. Emellett a súlycsökkentésre is komoly figyelmet fordított az AMG: a Black Series a GT Prohoz képest 35 kilóval könnyebb, így 1540 kilót nyomott a mérlegelésnél.

Az autó hátsó nézetét a hatalmas hátsó szárny és a dupla kipufogóvégeket magába foglaló diffúzor uralja. A szárny mindkét lapja állítható, hogy bármilyen körülmények között meg lehessen találni az ideális beállítást a versenypályán.

Ha már itt tartunk, menet közben négy vezetési üzemmódból választhatjuk ki az éppen nekünk tetszőt: rendelkezésre áll Basic, Advanced, Pro és Master fokozat, annak függvényében, hogy éppen csak a gyerekért akarunk leugrani az oviba, vagy a pályán akarunk körrekordot dönteni.

AMG Black Series embléma

Hivatalos árat egyelőre még nem közöltek, ám az első hírek szerint nagyságrendileg 300 000 eurót (mai árfolyamon 106 millió forintot) kell letennie az asztalra annak, aki szeretne egyet birtokba venni a legerősebb AMG Merciből.

Emellett az AMG egy különleges Track Package-et is kínál, speciális alkatrészekkel, amely a legtöbb országban elérhető lesz (kivéve az Egyesült Államokat, Kanadát és Kínát). Ez tartalmazza az AMG szénszálas kagylóüléseit, a titánból készült bukócsövet, a 4 pontos biztonsági övet a vezető és utasa számára és egy 2 kilogrammos tűzoltó készüléket is

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Kóti Gergő

Friss Híreink

Különleges megjelenésű Mercedes X-osztály érkezik

Különleges megjelenésű Mercedes X-osztály érkezik

Fa és bőr ötvözete minden mennyiségben, a Pickup Designtól

Tovább olvasom
Íme a Lambo versenydivíziójának szülötte, az Essenza SCV12

Íme a Lambo versenydivíziójának szülötte, az Essenza SCV12

A 830 lóerős hipersportkocsit csak versenypályán lehet majd használni.

Tovább olvasom
Top 10 legolcsóbb V8-as 2020-ban (és a 10 legdrágább)

Top 10 legolcsóbb V8-as 2020-ban (és a 10 legdrágább)

Összeszedtem az idei év 10 legolcsóbb és 10 legdrágább V8-as autóját.

Tovább olvasom
Különleges, 500 darabos széria készül a BMW X7-ből

Különleges, 500 darabos széria készül a BMW X7-ből

Vészjósló megjelenés, brutális V8-as teljesítmény és különleges fényezés.

Tovább olvasom