Irány a Group GT3, új versenyautó a versenysorozat palettáján – McLaren 720S GT3

Az új Mclaren 720S Memphis Red a lenyűgöző külső mellett félelmetes gyorsulással is rendelkezik: mindössze 2.8 mp alatt éri el a 100 km/h-s sebességet.

A McLaren nem unatkozott az elmúlt időszakban, számos újítással jelentkezik a következő évekre. 2017-ben debütált a McLaren 720S és később az 570S Spider. Bejelentették, hogy a 720S GT3 kivitelben is elérhető lesz a csapatok és az egyéni versenyző iskolájuk számára, arról nem is beszélve, hogy a magánvásárlók is versenyezhetnek majd a saját McLaren versenyszériájukban 2018-tól.

Az idei Genfi Autószalonon debütált a McLaren és hozta el legújabb szuperautójának immáron készre faragott verzióját. A 720S az előd, 650S luxus sportautót fogja váltani, amely elődjéhez képest közel 100 lóerővel lett erősebb, és 200 kilogrammal könnyebb, részben az ultrakönnyű, forradalmi felnikészlet miatt. A 4 literes, ikerturbós V8-as 200 ccm3-vel hízott, és átdolgozott „hibrid” turbófeltöltőt kapott. Mindezeket figyelembe véve igencsak izgalmas lesz a legújabb McLaren, de ez a brit gyártótól mondhatni elvárható szint. És ez elegendő a McLaren-nek?

Hát persze hogy nem, ezért a cég bejelentette, hogy a 2018-as GT3 versenyszezonra felajánlana néhány különleges 720S GT3-as modellt, amire a versenyszéria csapatai pályázhatnának, persze kellő pénzmennyiséggel.

A McLaren újításokkal jelentkezik

McLaren: Promóció ezerrel

Pontosabban 720-al. De a gagyi poénokat félretéve a McLaren ügyesen választ marketingfogásokat, hogyha egy új modelljük bemutatásáról van szó. 2017 szeptemberében például a dúsgazdagok éves találkozóján, a franciaországi Chantilly Arts & Elegance Richard Mille eseményre debütáltatta a kolumbiai tervezőmérnökkel kivitelezett 570S Spidert, ami a 720S öccse lesz, viszont tető nélkül. A kabrió kistestvér jelzője azért indokolt, mert a 650S 3.8lieres V8 ikerturbós motorja maradt az autóban, de a kötelező súlyredukálás és a többi 720S-ben megtalálható újítást ő is megörökölte az autógyártól.

A Franciaországban összegyűlt burzsoák tehát elsőként értesülhettek a legújabb kabrió McLaren-ről, no meg a McLaren lemeztetős új verzióról is, a Memphis piros színben pompázó, palládium tetős különleges kivitelről. A gazdag adakozók nyilván annyira le voltak taglózva a látványtól, illetve a megtiszteltetéstől, hogy elsők között tekinthetik meg az autókat, hogy elő is rendeltek néhány példányt.

A Surrey megyeszékhelyű McLaren „hadjárata” persze itt még nem ért véget. 2017 novemberében bejelentették, hogy egy olyan projekten dolgoznak, ahol a Group GT3 számára megfelelő versenyautókat is kifejlesztenek a GT3 csapatai számára. Hasonlóan a szériaverzióhoz, a 720S GT3 teljes karbonszálas vázkerettel fog rendelkezni, ami biztosítja az autó hihetetlen merevségét, kedvező össztömeg mellett. A hátsókerék-meghajtás és a 4.0 literes ikerturbós V8-as is a tömeggyártásból fog származni, de a hatsebességes szekvenciális váltó kifejezetten a GT3-as verzió különlegessége lesz. Ezen felül a karosszéria is alapos átdolgozáson fog átesni, különböző karosszériaelemek, és aerodinamikai megoldások fognak az autó kasznijához épülni. A futómű is egy keményebb, állítható futóműves megoldást igényel, amit számos merevítéssel és erősítéssel fognak véghezvinni.

McLaren 720S

Egyéni ajánlat: versenyezz a McLaren GT versenyszériában

Amellett, hogy a McLaren GT3 versenyautókat épít, más ambícióit is igyekszik kiterjeszteni. A büszke vásárlók ugyanis egy különleges ajánlatot is kapnak. A McLaren 2018-ra ígérte a saját, csak McLaren GT autókból álló versenysorozatának elindítását, amiben a 720S GT3-at vásárló tulajdonosok bármikor részt vehetnek, persze nemzetközi D-s FIA Super License birtoklása esetén. Mike Flewitt szerint ez az egyéni lehetőség lehetővé teszi a Sofőr Felesztési Programjuknak létrehozását, amit már évek óta terveznek. Mike Flewitt, a McLaren alapítója így nyilatkozott:

„A Driver Development Program célja, hogy azoknak a sofőröknek is lehetőséget nyújtsunk, akik eddig amatőr szinten versenyeztek, de szeretnék kipróbálni magukat profi környezetben, profi autókkal és profi csapatban. Ezt egyfajta versenyző képző iskolának lehetne elképzelni, ami a csiszolatlan gyémántokat igyekszik begyűjteni, és kitanítani a jövő versenyeire.”

A jövő versenyzői

Az angol szuperautó vállalat nem csak egy fronton fogja „támadni” a versenyipart. Több új modell, megfelelő marketing és egy egyéni GT3-as széria, a forradalmi, csak McLaren-ből álló versenysorozat valamint a hivatalos FIA Group GT3 csapatai számára.

A McLaren látszólag nem csak próbálkozik, hanem cselekszik is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre több cég jelentkezik a McLaren-nél, hogy támogatná az újdonsült Driver Development programjukat, és biztosítanák a lehetőségeket az ifjú sofőrök, és a gazdag tulajdonosok számára. Mindkettő projekt kivitelezésére eddig Skóciából, Dallasból, Philadelphiából, Torontoból és még megannyi városból vagy országból érkeztek ajánlatok a McLaren felé. Ebből arra lehet következtetni, hogy a McLaren nincs egyedül az ambícióinak kivitelezésében, és nem csak ők látják a potenciált bennük.

McLaren 570 Cabrio

Az ifjú titánokat képző rendszerben egyelőre helyszínenként két darab 570S GT4-es szuperautóval fogják kielégíteni az igényeket. Mindegyik kezdő versenyző számára saját tapasztalt mentort fognak biztosítani, aki igyekszik a fiúk vagy lányok egyéniségét minél jobban megismerni és a számukra legjobb tanulási rendszert kifejleszteni. Emellett a versenyzők lehetőséget kapnak személyi edző, táplálkozási szakértő és szimulátorok használatára, a szintet lépő sofőrök pedig szponzorációs ajánlatokat is elérhetnek.

A McLaren nagy fába vágta a fejszéjét, de érett már a nagy durranás az (egyenlőre) szerény múlttal rendelkező autógyár számára. Ha sikerül az egyéni programja, és a GT3 is sikeres lesz a McLaren-t vezető csapatok számára, akkor bízni lehet benne, hogy nem hagyja abba a versenyorientáltságát a McLaren és további újításokon fogja törni a fejét.

Forrás:

Super Street

Ajánlott cikkeink:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Tovább olvasom
Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Ráadásul egy videót is feltöltött az őrült tempóról.

Tovább olvasom
Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Néhány meglepő újítással frissült a legendás verda.

Tovább olvasom
A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A Kia vadonatúj közepes méretű SUV-ját március 3-án mutatják be Genfben.

Tovább olvasom