Itt a vadiúj, 630 lóerős, ikerturbós, V6-os Maserati

Már a hivatalos bemutató előtt kiszivárogtak a képek az MC20-ról.

Néhány órával a tervezett bemutatója előtt szivárogtak ki az internetre a képek a Maserati 2020-as új modelljéről, az MC20-as sportautóról, amelyet az olasz gyártó az Audi R8-as riválisának szán. Ráadásul még nem is holmi suttyomban, telefonnal lőtt fotókról van szó, hanem hivatalos, stúdiófelvételekről.

Az új kocsi elejét egyértelműen a versenycélokra kifejlesztett MC12-es sportautó ihlette. Ehhez jönnek még a Lambo stílusú, felfelé nyíló ajtók, valamint a teljesen egyedi tervezésű, egyetlen jelenlegi Maseratira sem emlékeztető beltér.

Maserati MC20 hátulról

Maserati MC20 felülről

A korábban közzétett teaser videó és beharangozó fotók már sejtetni vélték, hogy mire is számíthatunk az érkező modell esetében: alacsony építés, finoman ívelt vonalak és sportos megjelenés.

Ám az már eddig is gyanítható volt, hogy a lényeg a felszín alatt rejtezik. Ugyanis ez lesz a bolognaiak első olyan autója, amely a Nettuno névre keresztelt, vadonatúj és teljesen házon belül fejlesztett V6-os erőforrását használja. A mitológiai elnevezés nem véletlen, ugyanis Neptunus – a vizek és tengerek istene – forgatja azt a háromágú szigonyt, amely a Maserati logójában is visszaköszön.

Maserati MC20 beltere

Az ikerturbós, 3 literes benzinmotor 630 lóerő és 730 Nm forgatónyomaték leadására képes, amely bár nem sokkal, de erősebb, mint az eddigi etalonnak számító MC12, a Maserati eddigi legizmosabb sorozatgyártott modellje.

A Maserati elmondása szerint a Formula-1-ből ismert technológiai megoldásokat alkalmaztak, melyeknek köszönhetően sikerült javítani a motor hatékonyságán és teljesítményén, mindezt úgy, hogy közben a fogyasztását, a károsanyag-kibocsátást és a zajt is csökkentették. A technikai részleteket bogarászva felfedezhetjük, hogy rendkívül sok a hasonlóság az új blokk és a Ferrari F154 V8 között. Utóbbit a maranellóiak az SF90 Stradalénál használják. Ám szintén elég sok közös pont mutatkozik az Alfa Romeo Giuliában és a Stelvióban dolgozó 690T erőforrással összehasonlítva.

Bár a Nettunót az MC20-ban használják először, a Maserati már utalt rá, hogy az új V6-os egység más modellek számára is elérhető lesz.

Maserati MC20 hátulról, Stirling Moss festéssel, Maserati Eldorado és 250F szemből

A Maserati által a prototípusról hivatalosan közzétett fotókon az MC20 még egy Sir Stirling Moss-ról megemlékező festést viselt. Ezt a dizájnt az 1958-ban Monzában rendezett 500 mérföldes, Race of Two Worlds versenyen debütáló Eldorado versenyautó ihlette, melyet Moss vezetett. Ennek az az egyszerű oka, hogy az olaszok az MC12 sikereit követően az MC20-szal szándékoznak visszatérni a motorsport világába.

Az MC20 lesz a Maserati első teljesen új modellje a Levante SUV 2015-ös bemutatását követően.Forrás:

Autocar

Ajánlott cikkek:

Szerző: Kóti Gergő

Friss Híreink

2021-ben jön az 530 lóerős Mercedes-AMG GT Coupe

2021-ben jön az 530 lóerős Mercedes-AMG GT Coupe

54 lóerővel erősödik az alapkivitel.

Tovább olvasom
844 lóerős Le Mans Editiont készít a McLaren a Senna GTR-ből

844 lóerős Le Mans Editiont készít a McLaren a Senna GTR-ből

Az 1995-ös Le Mans-i győzelem 25. évfordulójára emlékezik a brit gyártó.

Tovább olvasom
Feltűnő külsővel és 948 lóerővel vadít a Nebulus Porsche Cayenne

Feltűnő külsővel és 948 lóerővel vadít a Nebulus Porsche Cayenne

Átírták a motorvezérlést és kivették a végsebesség limitert is, hogy jobban hasítson.

Tovább olvasom
Különleges és radikális modellek a Maserati Fuoriserie programban

Különleges és radikális modellek a Maserati Fuoriserie programban

Klasszikus, sportos, futurisztikus és határozottan egyedi megjelenést kínálnak.

Tovább olvasom