Itt az új Ferrari SF90 Spider: 1000 lovas teljesítmény, kevesebb tető

A maranellói plug-in hibrid kabrió érkezését stílszerűen télre időzítették.

Egy online bemutató keretében rántotta le a leplet a Ferrari az új SF90 Spiderről, amely a számok tekintetében szinte teljesen megegyezik a Stradale kivitellel. Nulláról százra 2,5 másodperc alatt gyorsul, a csúcssebessége pedig 340 kilométer/óra. Ám rendkívül fontos különbség, hogy az új modellnek 0,3 másodperccel tovább tart elérni a 200-as tempót – ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy pontosan 7 szekundumot vesz igénybe a sprint.

Az SF90 technikai szempontból éppen annyira izgalmas, mint eddig: a plug-in hibrid hajtásláncban egy vadonatúj, 4 literes, ikerturbós, belső égésű V8-ashoz három elektromos motort kapcsoltak – kettőt az autó elején, egy Formula–1-es stílusú MGUK-t pedig hátra, a motor és a nyolcsebességes, duplakuplungos, automata váltó között helyeztek el. A rendszer együttesen pontosan 1000 lóerős teljesítményre és 800 newtonméter forgatónyomaték leadására képes.

Ferrari SF90 Spider szemből, felülnézetből

Ferrari SF90 Spider hátulról, felülnézetből

Az SF90 Spider csak levehető keménytetővel kapható. A Ferrari azért szavazott erre a megoldásra, mert nagy sebességnél sem deformálódik és a zajszigetelés szempontjából is jobb választás. Hiszen mégis ki szeretné, hogy az olasz V8-as dübörgése beszűrődjön a beltérbe? Ám a Ferrari egy csinos csövet épített a be az utastérbe, amely egyenesen a sofőrre irányítja a motor hangját.

Az ördög a részletekben lakozik – tartja a mondás. A Spider ugyanazt az új DCT váltót használja, mint az SF90 Sradale is. Nemcsak 15 milliméterrel rövidebb, de a szárazkenésnek és a lényegesen kompaktabb kuplungkialakításnak köszönhető 10 kilót sikerült lefaragni a súlyából a korábban alkalmazott hétgangos kivitelhez képest.

A Stradaléhoz képest 20 milliméterrel lejjebb került a tető, vékonyabb lett az A-oszlop és a hátsó légbeömlők is változtak, hogy még optimálisabb legyen a motor hűtése. A roadster SF90-hez igény szerint Assetto Fiorano csomag is rendelhető, amelyben versenypályára optimalizált, Multimatic lengéscsillapítókat, a karbon és titán alkatrészek széleskörű használata révén 21 kilogrammos súlycsökkentést, karbon hátsó spoilert, valamint Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncsokat találunk.

Ferrari SF90 Spider szemből

A Spider három hajtáslánc üzemmódot kínál: elektromos, hibrid és összkerékhajtásos hibrid. Tisztán elektromos meghajtás esetén a Spider nagyjából 25 kilométert képes megtenni a 7,9 kilowattórás akkupakknak köszönhetően. Ilyenkor az elektromos motorok csak az első kerekeket hajtják. Ráadásul ebben az üzemmódban az olasz mérnökök a sebességet 135 kilométer/órában maximalizálták, nehogy valakit túlságosan is elkapjon a hév.

Ez a lopakodó megközelítés akkor tud igazán hasznos lenni, ha nem szeretnénk felébreszteni a szomszédságot a V8-as hangjával. Illetve, ha kifejezetten rövid ingázásra használjuk a kocsit, akkor a konnektoros töltési lehetőségnek köszönhetően akár még azt is megúszhatjuk, hogy valaha is üzemanyagot kelljen tankolnunk az SF90-be.

Ám, aki Ferrarit vásárol, az természetesen szeretne néhanapján komolyan odalépni a maranellói kocsinak. A kormánykeréken elhelyezett új, eManettino kapcsoló segítségével könnyedén válthatunk az eDrive, Hybrid, Performance és Qualify beállítások között. Ahogy az elnevezések is sejtetik, a különböző üzemmódok révén megválaszthatjuk, mennyire szeretnénk benzinspórolósan vagy sportosan közlekedni.

Mivel manapság a Ferrari a „tartsd a szemed az úton, a kezed a volánon” filozófiát követi, szinte minden létező gombot és kapcsolót a kormánykerékre zsúfoltak – többek között az indexet is közvetlenül innen, a hüvelykujjunkkal és nem egy, a kormány mögött elhelyezett kar segítségével tudjuk kapcsolni. Sőt, akár még úgy is érezhetjük magunkat, mint Sebastian Vettel, amikor reggel a közért felé a fékegyensúlyt állítgatjuk. A kormány tetején elhelyezett LED-es visszajelzők pedig az ideális sebességváltási pontra figyelmeztetnek – akárcsak egy F1-es autóban.

Ferrari SF90 Spider beltere

Ami azonban változatlan maradt a kupé változathoz viszonyítva, az a leszorítóerő mennyisége. Az SF90 Spider orrán elhelyezett beömlő a levegőt egyenesen a kocsi alá irányítja, ahol több leszorítóerőt termel, mint a Ferrari bármelyik korábbi utcai modellje. Az olyan apró részletek pedig, mint a stílusos felnik a turbulencia csökkentésében játszanak fontos szerepet.

Vannak, akik szerint a kulcs nélküli nyitás a legelhibázottabb döntés volt a Ferrari részéről. Így ugyanis nem adatik meg a lehetőség, hogy kicsapjuk a zsebünkből a vadiúj SF90 Spider kulcsait az asztalra. De valóban a kulcsokkal menőzés a legfontosabb, amikor egy Ferrariban ülve száguldhatunk?

Hamarosan már a rendelési igényeket is le lehet adni az SF90 Spiderre, az első modellek kiszállítása pedig 2021 második félévében kezdődik. Rossz hír viszont, hogy még a 376 ezer angol fontos (aktuális árfolyamon számolva 148,8 millió forintos) alapárú Stradalénál is többet, mintegy 425 ezer fontot (168,2 millió forintot) kell fizetni a Spiderért. Pedig ennek még rendes teteje sincsen.

Forrás:

TopGear

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

Íme 5 brutális sportautó 2021-ből

Íme 5 brutális sportautó 2021-ből

Porsche, Ferrari, McLaren… ezek ma a leginkább pályára kihegyezett közúti sportautók.

Tovább olvasom
400 lóerővel és drift üzemmóddal érkezik a 2022-es Audi RS3

400 lóerővel és drift üzemmóddal érkezik a 2022-es Audi RS3

Alaposan átdolgozták a jövő tavasztól elérhető az új Audi RS3 felfüggesztését.

Tovább olvasom
Teljesen új V12-es motort kap a Lamborghini Aventador utódja

Teljesen új V12-es motort kap a Lamborghini Aventador utódja

Az olasz autógyártó 10 év után leállítja az Aventador modell gyártását, a V12-es motor azonban továbbra is szerepel a vállalat jövőképében.

Tovább olvasom
Egyedi SUV-t készített a Maserati, nem akárki közreműködésével

Egyedi SUV-t készített a Maserati, nem akárki közreműködésével

A különleges autó a gyártó Fuoriserie programjának keretében született meg.

Tovább olvasom