Két ajtóval több lett, maradhat?

Még 2019-ben megérkezik a Porsche Panamera rivális 4 ajtós BMW 8 Gran Coupe, mellyel 3 tagúvá bővül a típus karosszériakínálata

Már egy ideje megszokhattad, hogy a kupé szó nem kizárólag a hagyományosan kétajtós, sportos autók sajátja. A BMW 2012-ben, az akkori 6-os kupé BMW-ből származtatott négyajtós lapos szándánjára rábiggyesztette a gran coupe kifejezést, és azóta sem álltak le vele. A márka teljes modellpalettáján megtalálhatók a gran coupe néven futó 4 ajtós kupék, sőt, már a Renault is használja a kifejezést a most futó Megané szedán kivitelénél. Ide jutott a világ...


A napokban közzétett gyári fotón jól láthatók a 8-as széria teljesen új, 4 ajtós kivitelének vonalai. A több, mint 5 méter hosszú autó, a 2018-ban elkaszált BMW 6-os gran coupe nyomdokaiba lép és olyan vetélytársak lesznek a célkeresztjében, mint a Mercedes-Benz CLS vagy a Porsche Panamera. A változást a kétajtós kupéhoz képest természetesen a megnyújtott tengelytáv és a beépített plusz két ajtó jelenti. Ebből következően a hátsó sorban elfoglalók sokkal nagyobb kényelemben utazhatnak, jelentősen több fej-, és lábtérrel gazdálkodhatnak, mint a sima kupé esetében. Míg a kétajtós szigorúan 2+2 üléses, addig elképzelhető, hogy a nagytestvér akár 3 fő számára kínál majd ülőhelyet hátul. De erről a márka csak később kíván információkat közölni.

álcázott BMW 8 Gran Coupe elölről

Ami a lemezek alatt megtalálható technikát illeti, a 8-as Gran Coupe motorkínálata és hajtáslánca tükrözni fogja a jelenleg is kapható modellekét. A belépő motorizációt a 3,0 literes, sorhatos 840d xDrive jelenti 320 lóerővel és 680 Nm forgatónyomatékkal. Aki ennél többre vágyik, választhatja a 4.4-es V8-as 850i xDrive benzinmotort lehengerlő 530 lóerővel. Később érkezik az M8, melynek 4,4 literes V8-as motorja 600 lóerőt fog produkálni, ahogyan a BMW M5 esetében is. Látható, hogy bármelyik motort is választja a megrendelő, az összkerékhajtás mindenféleképpen a csomag része lesz. (A jelenlegi M5-ös is összkerekes már.)

Elképzelhető, hogy később kisebb teljesítményű benzines és takarékosságra optimalizált hibrid verziója is lesz a szóban forgó négykerekűnek. A futómű hangolását is kényelmesebbre vették a mérnökök, amíg a 2 ajtósok a sportosságot igyekeznek hangsúlyozni, addig a 4 ajtós terepe a nagysebességű, zavartalan utazás lesz.

álcázott BMW 8 Gran Coupe hátulról

Az autó nem lesz olcsó, az árakat várhatóan úgy alakítják, hogy azzal a mostani kupé és kabrió közé pozícionálják a modellt. A hivatalos bemutató 2019 június végére várható és a BMW reményei szerint még ebben az évben elindulhat a termelés, hogy legkésőbb 2020 elején az első példányokat már átvehessék a szerencsés vásárlók.

Források:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Tovább olvasom
Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Ráadásul egy videót is feltöltött az őrült tempóról.

Tovább olvasom
Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Néhány meglepő újítással frissült a legendás verda.

Tovább olvasom
A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A Kia vadonatúj közepes méretű SUV-ját március 3-án mutatják be Genfben.

Tovább olvasom