Nevet is kapott a Jaguar leendő elektromos sportautója

Ez lenne a gyártó első tisztán villanyos kupéja.

Elég sokat kellett várni, mire a Jaguar az E-Type megszűnése után 2013-ban előjött az F-Type sportautóval. Most viszont, hogy a jelenlegi kétülésesük a modellciklusa végéhez közeledik, a hírek szerint egy elektromos sportautóval folytatná a sort a Tata Motors tulajdonában levő brit vállalat. Az egyelőre koncepcióként létező járműnek már egy nevet is bejegyeztek, az EV-Type betűkombinációra esett a választásuk.

Jaguar F-Type hátulról
Hátulról nagyon ütős az F-Type

Ez azonban még nem garancia arra, hogy biztosan meg is valósul ez a projekt, hiszen volt már olyan korábban is, hogy egyes gyártók bejegyeztettek egy típusnevet, aztán mégsem érkezett hozzá sorozatérett autó. A Jaguar azonban komolyan gondolja az elektromos járművekkel való terjeszkedést, ezt igazolja az I-Pace villanyos crossover is, amely 2019-ben ráadásul az Év Autója díjat is elnyerte.

Jaguar Vision Gran Turismo Coupe koncepció elölről
Ilyen volt a futurisztikus Vision Gran Turismo Coupe koncepció, amely akár a Jaguar új elektromos sportautójának alapjait is adhatja.

Az eddig számos Jaguar modellt tervező Ian Callum azt mondta, hogy az EV-Type alapjait még ő fektette le a vállalatnál. Egy olyan középmotoros járművet képzelt el, amely a sorozatgyártásba nem kerülő C-X75 koncepcióautóra alapszik. Emellett azonban egy orrmotoros kialakítás is lehetséges.

Jaguar Vision Gran Turismo Coupe koncepció fentről
Eszelős az a hátsó szárny a Vision Gran Turismo Coupe koncepción

2019-ben mutatták be a Vision Gran Turismo Coupe koncepciót, amely egy három elektromotorral ellátott, 1000 lovas sportautó volt. Igaz, ezt kifejezetten a Gran Tourismo játékhoz készítették. Annak nagyon csekély az esélye, hogy ebből készülne sorozatgyártott verzió, ám egyfajta alapot adhat egy későbbi modellhez. Egyelőre az is kérdéses, hogy milyen platformra tudná a Jaguar felépíteni az elektromos sportautóját. Önállóan biztos nem éri meg nekik kifejleszteni egy ilyen architektúrát, azonban terjednek olyan pletykák, amelyek szerint a BMW és Jaguar együttműködéséből közös hajtásláncok származhatnak, amely mindkét vállalatnak komoly összegeket spórolna.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Zeitler Mátyás

Friss Híreink

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb prémium sportautója

Brutális gyorsulás, egyedülálló vezetési élmény és zéró károsanyag-kibocsátás.

Tovább olvasom
Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Rekordot döntött az M-es BMW-k eladása 2020-ban

Kimondottan az új és korlátozott példányszámú modellek voltak a legkelendőbbek.

Tovább olvasom
A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

A What Car? szerint ez 2021 legjobb sportos luxusautója

Ár-érték arányban még a Porsche Panamerát és a Bentley Flying Spurt is veri.

Tovább olvasom
A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

A Porsche 272 ezer autóval kis híján eladási rekordot döntött tavaly

Mindössze 3 százalékkal marad el az eddigi csúcsot jelentő 2019-es eredményétől.

Tovább olvasom