Szeretne a Mazda egy Wankel-motoros modellt, de a profit az első

Kis lökettérfogat, hatalmas fajlagos teljesítmény, iszonyatosan magas fordulatszám: ezek mind a Wankel-motorok jellemzői, amiről még mindig nem mondott le a Mazda

A Wankel-motor mindig is egy nagyon érdekes, de a hétköznapokra nehezen átültethető konstrukciót jelentett, ennek ellenére akárhányszor felröppen a hír, hogy a Mazda újrakezdené a Wankel-motor fejlesztését, sokan kapnak a szívükhöz.

Viszont az elmúlt évtizedekben kb. egyedül a Mazda volt az, aki pénzt és energiát nem kímélve a Wankel-motort fejlesztette, és bár túl nagy profitot nem, hírnevet annál nagyobbat szerzett vele. A mai napig azt mondják, ha a legkisebb esély is van rá, szeretnének még valamit kezdeni a Wankel-motorokkal.

A Mazda továbbra is szeretne egy Wankel-motoros autót

Fujiwara Kiyoshi, a Mazda kutatás-fejlesztésért felelős főnöke egy interjúban azt mondta, jelen pillanatban más technológiák élveznek elsőbbséget:

„Hogy fennmaradjon, a Mazdának sok pénzt kell költenie az önvezető technológiára, SkyActiv-D-re, a hibrid rendszerekre és az elektromos autókra. Ezért szükségünk van a pénzre.”

Fujiwara emellett megerősítette azt is, hogy a Mazda nem adta még fel a Wankel-elképzeléseit:

„Még mindig dolgozunk egy Wankel-motoron egy korlátozott számú mérnökcsapattal, de pénzt kell most már szereznünk és képesnek kell lennünk az imidzsünket úgy alakítani, hogy azzal feljebb pozícionáljuk a márkát. Idővel meg tudjuk csinálni. Nem adjuk fel.”

Mazda RX-vision konceptautó

Jelen pillanatban, ha visszahoznák a Wankel-motorokat a Mazdánál, leginkább presztízsből tennék, de ennek is meg lenne a jól felfogott oka:

„A Wankel-motor nem azért van, hogy pénzt keressünk vele. Mielőtt eldöntenénk, hogy újra Wankel-motoros autókat építünk, pénz kell hozzá, de ha jobb márkaimidzset szeretnénk, karakteresebbet, ahhoz szükségünk van a Wankel-motorokra.” – mondta Fujiwara. „Általában az európai vagy német márkák nagyon karakteres autókkal rendelkeznek, mint az Audi, Mercedes-Benz vagy a BMW, nekik megvannak az ikonmodelljeik – a teljesítménymodellek – hogy felhúzzák a márkát. Mi nem vagyunk jelenleg ebben a helyzetben.”

Hogy a Mazdának is lehessen ilyen teljesítménymodellje, mindenekelőtt a profitot kéne növelniük:

„Az anyagi helyzetünkhöz képest kétszer annyi rossz tapasztalattal rendelkezünk a Wankel-motorokkal, ezért nagyon meg kell gondolnunk és óvatosan kell döntenünk, mit csináljunk. Néhány érdekelt és részvényes nem tudja támogatni ezt jelenleg.”

Mazda RX-Vision Wankel-motorral

Ha a vállalat pénzügyi helyzete megengedni, jó eséllyel láthatsz majd egy Wankel-motoros teljesítménymodellt a Mazdától, persze ez nem mostanában fog bekövetkezni. Ha mégis így lesz, akkor egy RX-9-et azért szívesen vennék a japánoktól!

Forrás:

Motortrend

Ajánlott cikkeink:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Tovább olvasom
Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Ráadásul egy videót is feltöltött az őrült tempóról.

Tovább olvasom
Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Néhány meglepő újítással frissült a legendás verda.

Tovább olvasom
A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A Kia vadonatúj közepes méretű SUV-ját március 3-án mutatják be Genfben.

Tovább olvasom