Top 7 szupersportautó 2020-ban

Íme az idei év legjobb, legerősebb, leggyorsabb, legbrutálisabb sportautóit, melyek mindenki szívét megdobogtatják.

Ha a szuperautókra gondolunk, azonnal a brutális teljesítmény, a lélegzetelállító sebesség és a szemet gyönyörködtető formavilág jut eszünkbe. Ezek azok az autók, melyek után megbabonázva fordulunk meg az utcán, melyek poszterei ott lógnak a garázsunk falán és az autókiállításokon mindig óriási tömeg gyűlik össze körülöttük.

Most összeszedtem, hogy szerintem, melyek 2020 legjobb szuperautói. Arra azonban már nem vállalkoznék, hogy bármilyen sorrendet állítsak fel közöttük. Ezt mindenki döntse el saját ízlésének megfelelően. Egy biztos, a vezetési élmény garantált.

Mercedes-Benz AMG GT R

2020-as Mercedes-Benz AMG GT R szemből

A német fenevadat egy 4 literes, V8-as, ikerturbós motor hajtja. 585 lóerős teljesítményének és 700 Nm-es forgatónyomatékának köszönhetően mindössze 3,6 másodperc alatt gyorsul nulláról százra. A teljes egészében házon belül készült Mercedes-Benz AMG GT R egy ízig-vérig sportautó, mely a GT alapjaira épült. Megőrizte a jellegzetes hosszúra nyúló orr-részt, és az autósportból közvetlenül átvett technikai megoldásoknak köszönhetően végletekig kitolja a határokat. Ez az autó egy tökéletes tisztelgés az AMG versenysport terén elért eredményei előtt. Az AMG Dynamic Plus csomagnak köszönhetően pedig olyan vezetési élményt kínál, hogy a sofőr tényleg a versenypályán érezheti magát.

Főbb jellemzők:

 • Jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető dizájnjának köszönhetően azonnal kitűnik a versenytársak közül.
 • Elképesztő teljesítmény – a gyorsítástól a fékezésig az AMG GT R a precizitás és a technológia tökéletes ötvözete.
 • Exkluzív Dynamic Plus – még kiemelkedőbb vezetési élmény a Mercedes egyedi csomagja révén.

Audi R8 Spyder

2020-as Audi R8 Spyder oldalról

Az R8 Coupé nyitott verziója 2016-ban érkezett, és valóban lélegzetelállító. Bár már az előző R8 is a szuperautókra jellemző kimagasló teljesítmény és lenyűgöző formavilág tökéletes ötvözetét jelentette, ezt az Audi a tető nélküli vezetési élménnyel képes volt még tovább fokozni.

Elődjéhez hasonlóan az Audi R8 Spyderről már első ránézésre is sugárzik az elképesztő teljesítmény, ám az ultrakönnyű anyagok felhasználása révén sikerült 113 kilóval csökkenteni az autó súlyát az eredeti R8 Coupéhoz képest. Erőtől duzzadó, 5,2 literes, V10-es motorja 540 lóerőt rejt magában és a végsebessége 300 kilométer/óra fölött van. Ráadásul álló helyzetből 3,5 másodperc alatt gyorsul százra.

Főbb jellemzők:

 • 5,2 literes, V10-es motor, 540 lóerős teljesítménnyel.
 • Roadsteres vezetési élmény és lélegzetelállító formatervezés.
 • Tele csúcstechnológiával, az Audi virtual cockpittől a Bang & Olufsen hangrendszerig.

McLaren Senna

2020-as McLaren Senna szemből

Íme a McLaren Senna, amelyet a Formula-1 egyik legkiemelkedőbb pilótája, Artyon Senna után nevezték el. Nem véletlenül, hiszen a brazil versenyző 1988 és 1993 között, hat éven keresztül versenyzett a McLaren F1-es csapatánál, és ezalatt 3 világbajnoki címet szerzett a wokingiaknak.

Eredetileg ezt a McLaren modellt kifejezetten versenypályára szánták. A 720S alapjaira épült Sennát aztán végül utcai használatra is alkalmassá tették, ám ez nem jelenti azt, hogy közben bármit is veszített volna teljesítményéből, és ne lehetne vele eséllyel harcba szállni a leggyorsabb köridő megdöntéséért bármelyik versenypályán. 4 literes, ikerturbós, V8-as motorja 800 lóerőt és 800 Nm maximális nyomatékot továbbít a hátsó kerekekre. 2,8 másodperc alatt képes nulláról elérni a százat, és a végsebessége 340 km/h.

Főbb jellemzők:

 • Versenypályára született, de utcai használatra is alkalmas.
 • A Formula-1 egyik legkiemelkedőbb versenyzője, Aryton Senna ihlette.
 • Nyaktörő sebesség egy egyedülálló formatervben. És csak 500 darab készül belőle.

Ferrari SF90 Stradale

2020-as Ferrari SF90 Stradale szemből

A SF90 Stradale a Ferrari első PHEV modellje (Plug-in Hybrid Electric). És ez nem csupán az első plug-in hibrid, amelyet a maranellói gyár készített, de ez a Ferrari jelenlegi palettájának csúcsmodellje. Az autó nevével az olaszok a Scuderia Ferrari 90. évfordulójának állítanak emléket, és a tervezés során a Formula-1-ben megszerzett tudást is hasznosították. Az orrát a 488 ihlette, a tetővonala az F8 Tributo vonásait idézi. Az eredmény egy semmi mással össze nem téveszthető, kimondottan egyedi és vagány formavilág lett. A brutális teljesítményről egy 4 literes, V8-as, 780 lóerős, benzines erőforrás gondoskodik. Ehhez csatlakozik még három villanymotor, melyek együttes teljesítménye 220 lóerőt jelent. Az SF90 Stradale 1000 lóerejének köszönhetően 2,5 másodperc alatt éri el a százat, míg a maranellóiak 340 kilométer/órában maximálták a végsebességét.

De nem csak a hibrid meghajtás miatt számít úttörőnek az SF90 Stradale. Ez a Ferrari első olyan modellje, amelyben összkerékhajtás található.

Főbb jellemzők:

 • A Ferrari első plug-in hibrid és összkerékhajtású modellje.
 • 1000 lóerős teljesítmény, 340 kilométer/órás csúcssebesség, és 2,5 másodperces gyorsulás nulláról százra.
 • Formula-1-es technológia egy utcai szupersportautóban.

Aston Martin DBS Superleggera

2020-as Aston Martin DBS Superleggera szemből

Kétségtelen, hogy az Aston Martinnál tudják, hogyan kell ötvözni az elegáns formatervezést és az elsöprő teljesítményt. Ez alól az Aston Martin DBS Superleggera sem jelent kivételt. A brit gyártól megszokott alacsony építésű, karcsú formatervvel és a jellegzetes hűtőráccsal a Superleggera a Vanquish S tökéletes utódjának számít. A DB11 alumínium platformjának alapjaira épített autó az Aston Martin jelenlegi leggyorsabb és legerősebb modellje. Ikerturbós, 5,2 literes, V12-es erőforrásából 725 lóerős teljesítményt és 900 Nm-es csúcsnyomatékot tudtak kipréselni a mérnökök. Ennek köszönhetően 3,4 másodperc alatt teljesíti a sprintet nulláról százra, és a végsebessége 340 kilométer/óra. Az autóból ráadásul egy James Bond ihlette különkiadás is készült, és potom 300 007 angol fontos áron elvihető.

Főbb jellemzők

 • A V12-es, ikerturbós, 5,2 literes erőforrás 340 kilométer/órás végsebességre képes.
 • Az 595 lóerős Vanquish S utódmodellje.
 • A Superleggera az Aston Martin jelenlegi leggyorsabb és legerősebb autója.

Ferrari 488 Pista Spider

2020-as Ferrari 488 Pista Spider szemből

A 488 Pista Spider egy klasszikus szuperautó, amely a Ferrari történetének legerősebb nyitott tetejű modellje. A fejlesztés során a tervezők legfőbb célja az volt, hogy az autó ereje és gyorsulása megegyezzen a kupé verzióéval. Az elképesztő teljesítményről a 488-ban megismert, 3,9 literes, ikerturbós, V8-as motor gondoskodik 720 lóerejével és 770 Nm forgatónyomatékával. Nulláról százra pontosan ugyanannyi idő alatt, vagyis 2,85 másodperc alatt gyorsul, mint a zárt tetős kivitel. Igaz, a 200 kilométer/órás tempót 0,4 másodperccel lassabban, 8 másodperc alatt éri el, mint a kupé. Bár ez a néhány tized simán feláldozható a kabriós élmény oltárán.

Főbb jellemzők

 • A Ferrari legerősebb kabriója.
 • Az egyedi formatervnek köszönhetően az aerodinamikát nem befolyásolja, hogy nyitott, vagy zárt tetővel autózunk.
 • A tető menet közben is nyitható és csukható. 50 kilométer/órás tempóig ehhez mindössze 14 másodpercre van szükség.

Porsche 911 Turbo S

2020-as Porsche 911 Turbo S szemből

Klasszikusokat idéző formaterv, lenyűgöző külső és az összetéveszthetetlen Porsche 911 megjelenés. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek a szuperautók szerelmeseinek garantáltan megdobogtatják a szívét. 330 kilométer/órás végsebességével talán némileg elmarad a közvetlen vetélytársaitól, de bizonyára kárpótlást jelent, hogy mindezt a jelenleg kapható egyik legizgalmasabb autó volánja mögött érheti el az ember. A 992-es generációhoz tartozó 911-esben egy 3,8 literes, ikerturbós, 640 lóerős motor található. Ehhez jön még a Porsche Launch Controlja, így az autónak mindössze 2,6 másodpercre van szüksége, hogy nulláról százra gyorsuljon. A PTM (Porsche Traction Management) funkció pedig még precízebb hajtást és jobb vezetési élményt tesz lehetővé.

Főbb jellemzők

 • Összetéveszthetetlen megjelenés és páratlan Porsche-teljesítmény.
 • Egyedülálló vezetési élmény, 650 lóerő.
 • Mindössze 2,6 másodperc alatt gyorsul 0-100-ra a Porsche Launch Control használatával.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Kóti Gergő

Friss Híreink

A BMW dizájnfőnökét nem zavarja, ha utálod az új vesét

A BMW dizájnfőnökét nem zavarja, ha utálod az új vesét

Christopher Weil szerint egy autó tervezése során a határokat kell feszegetni.

Tovább olvasom
A Lamborghini Aventador utódjában is marad a V12-es szívómotor

A Lamborghini Aventador utódjában is marad a V12-es szívómotor

A Siánhoz hasonlóan egy hibrid rendszer is segíti majd a hajtást.

Tovább olvasom
Ezért nem készült el soha a BMW i8 462 lóerős, Alpina változata

Ezért nem készült el soha a BMW i8 462 lóerős, Alpina változata

A négyhengeres motor használata tengernyi problémát okozott.

Tovább olvasom
720 lóerőt présel ki a Novitec a McLaren 620R-ből

720 lóerőt présel ki a Novitec a McLaren 620R-ből

Némi átalakítással hozzácsaptak még 100 lovat a méneshez.

Tovább olvasom