Új, 510 lóerős V8-ast kap az Audi SQ7 és SQ8

Az ikerturbós, 4 literes benzinmotor kerül V8-as dízel helyére.

Az Audi SQ7 és SQ8 névre keresztelt sport SUV-ja vadonatúj, izmosabb benzines erőforrást kap az eddig használt V8-as dízel helyett. Az új, ikerturbós, 4 literes egység 510 lóerős teljesítménye 75 lóerős fejlődést jelent – igaz némileg kevesebb nyomatékkal – a most megszüntetett dízelhez képest. Így most mindkét autó 4,1 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, míg a csúcssebességet 250 km/órára leszabályozza az elektronika.

A dízellel ellentétben a TFSI benzinmotornál nem élvezhetjük a 48 voltos „enyhe” hibrid technológia nyújtotta előnyöket. De az Audi kiemeli az új hatékonyságnövelő funkciókat, mint például a COD (cylinder-on-demand) névre keresztelt rendszert, ami a felhasználási igényeknek megfelelően négy hengert le tud kapcsolni, ezáltal csökkenti a felhasznált üzemanyag mennyiségét és optimalizálja a gázok cseréjét a turbófeltöltők és az hengerek között a hatékonyabb égés érdekében.

2020-as Audi SQ8 SUV hátulról

Bár egyelőre hivatalos tesztek még nem állnak rendelkezésre, de az SQ7 és SQ8 valószínűleg nem lesz képes hozni a dízel 9-9,5 literes átlagfogyasztását, valamint a kilométerenkénti 235-252 grammos CO2 kibocsátást. A Porsche Cayenne GTS, melyben a fent említett benzines V8-as egyik változata dolgozik, 13,3-14,1 literes fogyasztást produkál 301-319 gramm/kilométeres CO2 kibocsátás mellett.

Az Audi szerint az új erőforrás a „klasszikus V8-as hangzást” idézi, amely a vezetési helyzet függvényében igény szerint változtatható. Emellett az aktív motortartó bakok minimalizálják a vibrációt, ezáltal az utazási komfort is javul.

A korábban csak a Vorsprung csúsmodellekben megtalálható összkerék-kormányzás most már az egész szériában alapfelszereltségnek számít. Alacsony sebességnél a hátsó kerekek akár 5 fokkal is képesek elfordulni az ellenkező irányba, hogy így csökkentsék a fordulókör méretét. 60 kilométer/órás tempó felett pedig az első kerekek mozgását másolják, javítva a kanyarodás közbeni stabilitást.

Az új, benzines SQ7 és SQ8 modellek értékesítését 2020 őszén kezdi meg az Audi, ám a gyár egyelőre nem adott ki pontos információkat az árukkal kapcsolatban.

2020-as Audi SQ8 SUV beltere

A Vorsprung kivitel továbbra is elérhető lesz, melyben a simább utazást biztosító elektromechanikus aktív menetstabilizátor, valamint a nyomatékot a hátsó tengelyen megosztó, sport-specifikációjú differenciálmű is megtalálható.

„Az elmúlt évek során a benzinmotorok egyre nagyobb térhódítását figyelhetjük meg a nagyteljesítményű SUV-szegmensben, mely a folyamatosan növekvő hatékonyságuknak köszönhető. Mi pedig továbbfejlesztett modelljeinkkel is elismertük ezt a trendet” – nyilatkozta Andrew Doyle, a brit Audi vezetője.

Az Audi a közelmúltban váltott az S4, S5 és S6 modellek esetében V6-os hibrid dízel erőforrások használatára, míg a nagyobb S8-as modellben egy 571 lóerős, benzines V8-as dolgozik.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Kóti Gergő

Friss Híreink

Különleges megjelenésű Mercedes X-osztály érkezik

Különleges megjelenésű Mercedes X-osztály érkezik

Fa és bőr ötvözete minden mennyiségben, a Pickup Designtól

Tovább olvasom
Íme a Lambo versenydivíziójának szülötte, az Essenza SCV12

Íme a Lambo versenydivíziójának szülötte, az Essenza SCV12

A 830 lóerős hipersportkocsit csak versenypályán lehet majd használni.

Tovább olvasom
Top 10 legolcsóbb V8-as 2020-ban (és a 10 legdrágább)

Top 10 legolcsóbb V8-as 2020-ban (és a 10 legdrágább)

Összeszedtem az idei év 10 legolcsóbb és 10 legdrágább V8-as autóját.

Tovább olvasom
Különleges, 500 darabos széria készül a BMW X7-ből

Különleges, 500 darabos széria készül a BMW X7-ből

Vészjósló megjelenés, brutális V8-as teljesítmény és különleges fényezés.

Tovább olvasom