Versenyzőlegenda fejleszti Gordon Murray T.50-es hiperautóját

Háromszoros Indy 500 győztes csatlakozott a tervezőgéniusz nagyratörő projektjéhez.

Ha egy mai modern szuperautó az ikerturbós motorjával és a duplakuplungos erőátvitellel már nem hoz lázba, akkor Gordon Murray, a legendás McLaren F1 megálmodója elhozza az ellenszert. A tervezőgéniusz, aki a Formula-1-ben is letette a névjegyét egy vadonatúj, de mégis oldschool hipersportkocsit készít, saját vállalkozása, a Gordon Murray Automotive zászlaja alatt. A T.50-es névre keresztelt autó V12-es Cosworth erőforrása 12 ezernél is többet forog, 660 lóerőt képes leadni és hogy minél tökéletesebb vezetési élményt biztosítson, hagyományos kézi váltóval szerelték. És akárcsak a McLaren Speedtail esetében, a T.50-ben is három ember fér el, természetesen középen a sofőrrel.

Már pusztán Murray személye is kiváló kiindulási alapot jelentene a T.50-es sikeréhez, ám ha ez nem lenne elég, a Gordon Murray Automotive egy újabb legendát csábított a fejlesztői csapatbába. A jelenleg televíziós kommentátorként ténykedő háromszoros Indianapolis 500 győztes, négyszeres IndyCar bajnok Dario Franchitti kulcsszerepet tölt majd be a kocsi, valamint a versenyzésre optimalizált T.50s-ek fejlesztésében és tesztelésében.

Gordon Murray Automotive T.50 szemből

Gordon Murray Automotive T.50 hátulról

Évek óta barátok vagyunk Darióval és nagyra tartom őt. Roppant boldog vagyok, hogy ő is csatlakozott a Gordon Murray Group családjához.” – nyilatkozta a tervezőzseni. „A segítségével a T.50-es lesz a leginkább vezetőcentrikus sportkocsi, amit valaha építettek. Versenyzői kvalitásait senkinek sem kell bemutatnunk, ám ritkaság, hogy egy versenyző ilyen őszinte rajongással viszonyuljon az utcai autókhoz. Dario a visszajelzéseivel és részvételével segíteni fog nekünk abban, hogy a Gordon Murray márka egy ismert és elismert brand legyen.”

Szenvedélyes autórajongóként roppant izgalmas, hogy részt vehetek a T.50-es fejlesztésében. Ez egy fantasztikus kocsi lesz. Egy olyan sportautó, amit kompromisszumok nélkül terveztek és építettek meg. Ez egy valóra vált álom, hogy együtt dolgozhatok vele és tanulhatok tőle, akit mérnökként és barátomként is mindig nagyon tisztelek.” – árulta el Franchitti.

Ám Franchitti nemcsak versenyzőként szerzett tapasztalatait csillogtathatja majd, miközben még jobbá varázsolja az autót. Ugyanis a skót pilóta egy videósorozatot is készít majd, amely bemutatja a T.50-es fejlesztését és elkészítését, a sikereket és nehézségeket, a hullámhegyeket és hullámvölgyeket. A Gordon Murray Automotive YouTube csatornájára már fel is került az első, kedvcsináló videó, melyből megtudhatjuk, mire számíthatunk a folytatásban.

Gordon Murray és Dario Franchitti a Gordon Murray Automotive előtt

Murray tervei alapján a T.50-es első példányait 2022-ben kezdi el leszállítani a cég a megrendelőknek. Szóval még bőven van idő, hogy elérjék a kitűzött célt, és tényleg a valaha volt legjobb, leginkább vezetőcentrikus autót fejlesszék belőle. A GMA mindössze 100 darabot készít a sportkocsi alapverziójából. Emellett 25 darab készül majd a még izmosabb, versenypályára optimalizált T.50s-ből, melyek gyártását a hírek szerint 2023-ban kezdik meg.

Forrás:

Carbuzz

Ajánlott cikkek:

Szerző: Pannonhandel Invest Zrt.

Friss Híreink

10 darab, 900 lóerős Brabus Rocket készül 155 millió forintért

10 darab, 900 lóerős Brabus Rocket készül 155 millió forintért

A Brabus ezúttal a Mercedes-AMG GT 63 S-t vette kezelésbe.

Tovább olvasom
Az elektromos Ferrari Breadvan koncepció a jövőt vetíti előre?

Az elektromos Ferrari Breadvan koncepció a jövőt vetíti előre?

A EV technológia egyelőre még nem elég kiforrott a sportkocsikhoz.

Tovább olvasom
Futurisztikus Lancia Stratos koncepció a modell 50. születésnapjára

Futurisztikus Lancia Stratos koncepció a modell 50. születésnapjára

A Fulvia, a 037-es, a Stratos és a Delta nyomdokain: Lancia L Concept Homage.

Tovább olvasom
Az új, 480 lóerős Ford Mustang Mach 1 világszerte elérhető lesz

Az új, 480 lóerős Ford Mustang Mach 1 világszerte elérhető lesz

17 év kihagyás után, a Bullitt erejével tér vissza a V8-as amerikai fenevad.

Tovább olvasom