670 lóerős hajtáslánccal érkezik az új Audi RS Q8

Lehengerlő erővel érkezik a 2019 Audi RS Q8, a motortér alatt egy hibrid V8

A legjobban várt Audi az új Q8, a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid rendszerével lát majd napvilágot. Az első kémfotók már megérkeztek. A legerősebb széria-gyártott Audi, megtartja egy SUV méreteit és több mint elegendő teljesítménnyel mutatkozik majd be 2019-ben, Audi RS Q8 néven.

A leendő AMG-GLE 63 riválison jól látható, hogy a 2017-ben bemutatott RS Q8 koncepció vonalait követi és a Panamera Turbo S E-Hybrid hajtásláncát adaptálta magába, ami egy 640 lóerős twin-turbós V8-as szívet jelent, egy elektromos motorral kiegészítve.

2019 Audi RS Q8 tesztelés alatt oldalnézetből

Az érkező prémium SUV V8-asa, amit egy ikerturbó tölt fel alapesetben 524 lóerős és 735 Nm-es teljesítményt nyújt. Ezt egészíti ki a az elektromos motor, amivel további 134 lóerőt és 400 Nm plusz erőhöz jut az RS Q8. Ennek a nagy erőnek a kezeléséről egy 8 fokozatú duplakuplungos automataváltó gondoskodik.

A maximális kihasználtság esetén ez az elektromos és benzinmotor kombináció 670 lóerős 850 Nm-es teljesítményt produkál. Ezzel, jóval megelőzi az Audi jelenlegi legerősebb utcai modelljének, az R8 V10 Plus-nak az erejét. Egészen pontosan 68 lóerő és 290 Nm plusz erő tombol majd az RS Q8 motorterében.

2019 Audi RS Q8 szemből fényképezve tesztelés közben kémfotón

Mivel az új Audi RS Q8 SUV méretei és súlya nem engedik, hogy a klasszikus értelemben vett szuperautók közé lépjen az Audi több féle vezetési módot kínál majd a prémium-izom modellhez. Lesznek tisztán elektromos és sport karakterisztikájú módok is. Tisztán elektromos üzemben csak a kocsi elektromos hajtása dolgozik majd, ami a szükséges energiát egy lítium-ion akkumulátortól kapja, amely közvetlenül a csomagtartó lemez alatt helyezkedik el.

Ebben az üzemmódban körülbelül 45 km-es hatótáv jellemzi majd az RS Q8-t. Abban az esetben, ha az energikus Sport módba kapcsolsz, a Q8-as 4 másodperc körüli idő alatt lesz képes 0-ról 100 km/h sebességre gyorsulni. A rivális GLE 63 577 lóerős motorja és a BMX X6 M 567 lóerős szíve 4,2 másodperces eredményt produkálnak, a Range Rover Sport SVR 4,3 másodpercet kínál. Mindhárom modell tisztán belsőégésű, turbós V8-assal jár.

2019 Audi RS Q8 tesztelés közben fényképezve hátsó45 fokos szögből, kémfotón

Az Audi legnagyobb modellje a Q8, minden verziója állítható magasságú, sportos hangolású adaptív, légrugózásos futóművel érkezik, a megfelelő centrum-diff alapú nyomatékszabályozós quattro négykerék meghajtással. A standard modellek azonban nem kapnak 48V-os aktív kereszt stabilizátort, hiszen az Audi szerint ilyen karosszériaszerkezet, ilyen szélesség és alacsony tetővonal esetén nem szükséges.

A sokkal gyorsabb és erőteljesebb RS Q8 azonban már kicsit komolyabb G-erőkkel néz szembe, mint a kevésbé kiélezett testvérei, így magától értődő volt az Audi Sport mérnökei számára, hogy a 48 voltos rendszer fokozza a jármű stabilitását. A technológiát már más Volkswagen Groupos modellekben is használták már, mint például a Bentley Bentayga esetében is.

A négykerék-kormányzás is egy választható opció a standard modellek esetében, de az RS Q8-nál már ez is az alapfelszereltség részét fogja képezni, ezzel is a nagysebességnél való autózás stabilitását kívánják javítani a gyártó mérnökei. Jelenleg úgy áll, hogy az érkező RS Q8 lesz a legerősebb szuper-SUV a Volkswagen-csoportban, maga mögé utasítva a 641 lóerős Lamborghini Urust, és az 542 lóerős Porsche Cayenne Turbo-t is. Abban a pillanatban viszont, amikor megérkeznek az említett konkurenciák hibrid modelljei, már nagy valószínűséggel lesz min gondolkodni az Audinak is.

Forrás:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Tovább olvasom
Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Ráadásul egy videót is feltöltött az őrült tempóról.

Tovább olvasom
Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Néhány meglepő újítással frissült a legendás verda.

Tovább olvasom
A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A Kia vadonatúj közepes méretű SUV-ját március 3-án mutatják be Genfben.

Tovább olvasom