A Köenigsegg Agera RS a leggyorsabb autó!

Most már csak a Guinness hivatalos válaszát várják, amiben megerősítik, hogy a Köenigsegg Agera RS legyőzte a Bugatti Veyron Super Sportot, mint a leggyorsabb sorozatgyártású autó a Földön!

Csupán pár nappal azelőtt, hogy bemutatnák a Hennessey Venom F5-öt, aminek egész létezése arra hivatott, hogy legalább 480 km/h-val hasítson, még egy csoport Köenigsegg tulajdonos összedolgozott, hogy egy eseményen megtörténjen a csoda: megdöntsék a Bugatti Veyron Super Sport rekordját.

Az új Köenigsegg Agera RS végül 447.24 km/h-s sebességet ért el két futamból (ugyanis az uralkodó szél pozitív/negatív hatásait egyenlítik ki ezzel), megdöntve a 2010-es 431.07 km/h-s rekordját, amit a Bugatti Veyron Super Sport állított fel.

A rekorddöntés Nevadában történt, a 160-as úton nem messze Pahrump településtől. Szóval kábé a semmi közepén, ami nem árt, ha egy ilyen kaliberű rekordkísérletről van szó, ugyanis egy 19.3 km-es szakaszon lezárták az utat.

A Köenigsegg Agera RS a leggyorsabb autó a világon

A rekorddöntést nem a Köenigsegg szervezte, hanem három Köenigsegg tulajdonos valósította meg, a Köenigsegg „csupán” Niklas Lilja vezető tesztpilótájukat adta kölcsön a rekordhoz. A 3 elvakult Köenigsegg tulajdonos Jeffrey Cheng, John Morris és Mark Stidham voltak, utóbbié volt ráadásul az autó, amivel a rekorddöntés történt.

Az 1.360 LE-s, 1.370 Nm-es nyomatékkal rendelkező Agera RS első nekifutásra 458.02 km/h-t futott, második futásra viszont 446.11 km/h-s csúcssebességet sikerült elérni csupán, így a két próbálkozás átlagsebessége lett a 447.24 km/h.

Mivel a Guinness Rekordok Könyvébe kerüléshez való feltételeket teljesítették, így már csak a hivatalos visszajelzésre várnak a Köenigseggnél a Guinnesstől, hogy többé ne a Bugatti Veyron Super Sportot emlegessék a leggyorsabb sorozatgyártású autóként.

Persze jó kérdés, hogy mégis meddig fog élni ez a rekord?

Köenigsegg Agera RS rekorddöntés

Ugyanis ahogy a cikk elején is említettem, nemsokára bemutatják a Hennessey Venom F5-öt, ami már a nevét is az F5-ös szintű tornádókról kapta, így presztízskérdés, hogy összehozzák vele a 300 mérföld/óra, vagyis a 480 km/h-s sebességet.

És akkor még nem is volt szó a Bugatti Chironról, amivel 2018-ban terveznek rekordot dönteni, vagy hogy meddig reszelgetik-finomítják majd a Venom F5-öt a későbbiekben.

De addig is, amíg nem döntik meg ezt a mostani rekordot, te is átélheted egy kicsit, milyen lehetett majdnem 450-nel repeszteni az Agera RS-sel:

Forrás:

Motortrend

Ajánlott cikkeink:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Képzelj el egy Urust hibridként, és versenyautóként!

Képzelj el egy Urust hibridként, és versenyautóként!

A Lamborghini folytatja az Urus fejlesztését, melynek során két fő projektre koncentrál.

Tovább olvasom
A legexkluzívabb Volkswagen Arteon népautó biztosan nem lesz

A legexkluzívabb Volkswagen Arteon népautó biztosan nem lesz

2020 februárjában érkezik egy limitált gyártási darabszámú, különleges kiadású R-Line modell.

Tovább olvasom
Maserati MilleMiglia Concept - ez a jövő tetszene

Maserati MilleMiglia Concept - ez a jövő tetszene

A MilleMiglia koncepció alapjául az egyszemélyes, nyitott Maserati 250F és 6CM szolgált.

Tovább olvasom
Jacky Ickx nagysága előtt egy 75 darabos limitált szériával tiszteleg a Porsche

Jacky Ickx nagysága előtt egy 75 darabos limitált szériával tiszteleg a Porsche

Jacky Ickx január elsején lett 75 éves, ennek alkalmából egy különleges kiadású 911-gyel rukkolt elő a Porsche.

Tovább olvasom