Aston Martin Valkyrie 900 LE-vel és Ricardo váltóval

A Valkyrie közös fejlesztés a Red Bull F1-es csapattal, jövő évre már 175 darabot terveznek legyártani belőle

Az Aston Martin Valkyrie-ben egy 6,5 literes V12-es Cosworth szívómotor fog dolgozni, figyelemreméltó 900 LE-s teljesítménnyel. Ehhez a hatalmas teljesítményhez már egy Ricardo váltó dukál, hogy a kerekekhez is eljusson ez a borzalmas erő.

Aston Martin AM RB 001

A nemsokára megjelenő hiperautót az Aston Martin közösen fejlesztette a Red Bull Forma Advanced Technologies-zal, a hozzá való hétsebességes automataváltót pedig a Ricardo tervezi és építi. A Ricardonak nem először tervez és épít extra erős sportautókhoz alkatrészeket, a motorsporttól kezdve a McLaren-motorok építéséig nagy tapasztalata van az ilyesmiben.

A megegyezés az Aston Martin és a Ricardo között a kirakós egy újabb darabját jelenti, ami ha minden jól megy, kiadja majd az összképet, vagyis jövőre 150 darab utcai- és 25 darab versenyváltozatot gyártanak majd a Valkyrie-ből.

Egyelőre nincs semmi hír arról, mennyibe fog kerülni az Aston Martin legerősebb modellje, de valahova 700 millió és 1 milliárd forint között mozoghat az ára, az első megrendelt példányokat 2019-ben szállítják majd le.

A korábban csak a belső kódnevén, AM-RB 001-ként emlegetett modell utasát egy szénszálas utastérvédő veszi körbe, amit az Aston Martin régi partnere, a Multimatic szállít az autóhoz. A Valkyrie tömege várhatóan 1 tonna alatt lesz, így akár minden kg-jára is juthat 1 LE.

Aston Martin AM RB 001

A fékenergia-visszanyerő rendszere a mozgási energiát hatékonyan táplálja vissza a könnyű hibrid akkumulátorokba, ezt ráadásul a horvát elektromosautó-gyártótól, a Rimactól veszik át.

A Red Bull Racing műszaki vezérigazgatója, Adrian Newey azt mondta a partnerekről:

„Akárcsak a Forma 1-ben, egy olyan autó tervezése és építése, mint a Valkyrie hatalmas csapatmunka. Hogy nagy dolgokat érhess el, a legjobb emberekkel kell körbevenned magad.”

„Tapasztalat, kreativitás, energikusság, szorgalom és perfekcionizmus, ezek mind szükséges tulajdonságok, amik egy ilyen projekthez kellenek. Hogy ilyen partnereink vannak egyszerre megnyugtató és motiváló. Együtt képesek vagyunk egy darabka innovatív mérnöki művészeti alkotást létrehozni.”

Aston Martin AM RB 001 kiállításon

Az Aston Martin alelnöke, David King azt mondta:

„Megalkotni a Valkyrie-t hatalmas próbatétel. Egy igazi teszt azok számára, akik részt vesznek benne, de ennek így is kell lennie, hiszen feljebb toljuk a lécet ezzel az autóval. Ez teszi az egész projektet olyan különlegessé és ezért olyan kritikus a megfelelő partnerek hozzá.”

„Sok név, akikkel együtt dolgozunk régi beszállítói az Aston Martinnak, de újak is vannak köztük. Akár új partneri kapcsolatok kovácsolásáról, akár a meglévőekre való építkezésről van szó, ez a projekt egy közös mérnöki kaland, amit mindannyian élvezünk.”

A Valkyrie a skandináv-mitológiából származik, a valkűrökre utal, aminek a jelentése ’a holtak kiválasztója’. Az Aston Martin azért is választotta ezt a nevet, mert ezzel is utalni akart rá, hogy a márka legerősebb autójáról van szó, amit valaha gyártottak.

Aston Martin AM RB 001

Marek Reichman, az Aston Martin vezető kreatív munkatársa mondta:

„A Valkyrie egy hihetetlenül különleges autó, ami megköveteli a hasonlóan figyelemre méltó nevet. Egy kompromisszummentes autó, ami semmit nem hagy tartalékban. Az Istenek által kiválasztott, az erő és becsület megtestesülése, és ezek nagyon találóak egy olyan autónak, amit csak a szerencsés kevesek vezethetnek majd.”

Forrás:

Autocar

Ajánlott híreink:

Szerző: User Admin

Friss Híreink

A Ferrari Dino kaphat utódot a közeljövőben?

A Ferrari Dino kaphat utódot a közeljövőben?

A Ferrari Dinót a V6-os Porsche 718 Boxster riválisának és egyben a legolcsóbb modelljének állítanák be.

Tovább olvasom
Ülésenként két kipufogó, na ez a nem semmi! - Bugatti Galibier

Ülésenként két kipufogó, na ez a nem semmi! - Bugatti Galibier

A Bugatti megmutatta mivel bővítené a kínálatát. A négyüléses Galibier koncepció nagyon ütős...

Tovább olvasom
Ferrari 812 GTS: a V12-es spider visszatért

Ferrari 812 GTS: a V12-es spider visszatért

Ígéretéhez híven a Ferrari be is mutatta az egyik új modelljét, amely a várva-várt 812 Superfast nyitható tetős változata lett.

Tovább olvasom
Kémfotókon a 2020-as Q5

Kémfotókon a 2020-as Q5

Az Audi ráncfelvarrott SUV modelljét már javában tesztelik.

Tovább olvasom