Bemutatkozott az új Ford Puma

A régi Puma nevével, de az új Fiesta alapjain jön a Ford új crossovere.

Az európai piac van az új városi terepjáró célkeresztjében, miután ekkora autókra igazából csak az öreg kontinensen van igény. Bátor húzásnak tűnhet, hogy a márka ismét felhasználja a Puma nevet. A nevet, ami régen egy kis kupét takart, ma pedig egy városi crossovert fog jelenteni. De ha belegondolsz, akkor mégis logikus lépés, mert a típus nagyjából ugyanannak a vevőkörnek szól, mint az 1997 és 2002 között gyártott szintén Fiesta alapokra épülő kisautó, csak időközben teljesen átalakult az ideális autóról kialakult kép.

Ford Puma 2020 orr

Ma mindenki át akar látni a forgalmon és magasan szeretne ülni. Akinek nagy a Kuga, de alacsony a Fiesta, az EcoSporttól pedig iszonya van, annak készül az új Ford Puma. Méretei alapján egyébként az Ecosporthoz áll közel az autó, de a magas és keskeny márkatársnál 8 centiméterrel alacsonyabban ül benne az ember. Közvetlen konkurensei a Volkswagen T-Roc, Seat Arona, Mazda CX-3 és Opel Crossland X méretű városi crossoverek lesznek.

Az autó alapjául a Ford Fiesta padlólemeze szolgál, de – a mai spórolós megoldásoktól eltérő módon – azt teljesen átalakították a Puma igényeinek megfelelően. Emiatt jóval költségesebb a gyártása, de a dizájnerek csak így kaphattak szabadkezet a forma megalkotásakor. A cél egy vonzó és vagány, a mai divatirányzatnak (=emelt magasságú bármi) megfelelő kis SUV megalkotása volt. A tervezéskor kiemelt szempont volt a sportosság és az, hogy a férfiak számára se legyen ciki kiszállni belőle.

Ford Puma 2020 oldalról

Ami az erőforrásokat illeti, lesz benzines, dízel és lágy hibrid kivitel is. A benzinesből 3 féle készül majd, mindegyik az 1,0 literes, 3 hengeres turbómotort kapja, de különböző teljesítményszintekkel (100, 125 és 155 LE). Az utóbbi kettő lesz a hibrid kivitel. A belső égésű motort az önindítóként is funkcionáló generátor fogja kisegíteni szükség esetén. Dízelfronton egyetlen erőforrás várható, egy 4 hengeres 1,5 literes motor 120 lóerővel.

Összkerékhajtású változat nem készül majd belőle, miután a Fiesta padlólemeze ezt nem teszi lehetővé. Valószínű, hogy igény sem lenne rá, mivel az emelt hasmagasság ellenére se fogja senki terepjárásra használni. Váltóból egy 6 sebességes kézi, és egy hétfokozatú duplakuplungos egység lesz választható, utóbbi viszont kizárólag a 125 lóerős benzinessel konfigurálható majd.

Ford Puma 2020 hátulról

Az autóba bejutva a Fiestából már ismert és megszokott látványvilág fogadja az utazókat. A kisautóhoz képest viszont igazi luxus hangulatot teremthetnek a szegmensben rendkívül ritka (vagy nem is létező) extrák. A Titanium szinten például az alapfelszereltség része lesz a masszázsülés elöl és a teljesen LCD kijelzős paraméterezhető műszerfal. De olyan tételek is elérhetők, mint a teljes panorámatető, a láblendítéssel is működtethető, motoros csomagtérfedél, a 10 hangszórós prémium hifi vagy a 19 colos kerékgarnitúra.

Ford Puma 2020 műszerfal

A biztonsági arzenál is hozza a ma elvárt színvonalat, a sávtartótól kezdve, az automatikus fékasszisztensen át, a keresztirányú forgalomfigyelés is a rendszer része lehet. Kiemelendő, hogy a fedélzeti kamerák és a GPS jelek alapján az autó képes figyelmeztetni a sofőrt, ha egy behajtani tilosba készül befordulni, vagy ha rossz felhajtón, a forgalommal szemben akar rámenni az autópályára. A közelmúlt történései alapján ez egy kifejezetten hasznos extra. Ötletes megoldásokból sincs hiány, a gyár a hölgyek praktikum orientáltságát kívánja megszólítani a lezipzározható üléshuzat-garnitúrával.

További komoly ütőkártya és érv lehet a vásárlás mellett a hatalmas csomagtartó. A kategóriában rekordméretű poggyászteret alakítottak ki az autóban, a pótkerék nélküli Puma tulajdonosok gigászi 456 literrel gazdálkodhatnak egy extra üregnek köszönhetően (ami ugye a pótkerék helye lenne). A felett is 370 liter hasznos tér várja a csomagokat, ami megfelel egyébként a 20 centiméterrel hosszabb Ford Focus által kínált csomagtér méretnek. A hátsó sor támláinak ledöntésével egyenesen 1 m3-nyi tér áll a pakolni vágyók rendelkezésére, ami szintén hatalmasnak számít a szegmensben.

Ford Puma 2020 panorámatető

Az első példányokat még 2019-ben leszállíthatják a Romániában készülő Pumából. Hivatalos magyarországi árak még nincsenek, de várhatóan akciós finanszírozással 5,4 millió forinttól indul majd az autó alapára. Az elérhető hajtásláncok és a rengeteg bepipálható extra láttán várhatóan ennél jóval többe fognak kerülni a cicomásabb, jobban felszerelt kivitelek. Hogy érkezik-e izmosabb bugi verzió (ST, RS), még a jövő zenéje.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: User Admin

Friss Híreink

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom
A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A tervek szerint még év vége előtt hivatalosan is leleplezik.

Tovább olvasom
Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

A cikkben szereplő úriember vett melléjük egy negyediket.

Tovább olvasom