Magyarországon a Ford Fiesta Active

Magyarországon is kapható már az ötajtós Ford Fiesta Active, a népszerű modell crossover változata, amiért a SUV-rajongók is biztosan oda lesznek majd.

Mivel crossoverről van szó, a Ford Fiesta Active hasmagasságát 18 milliméterrel megemelték, miközben a nyomtávja 10 milliméterrel nőtt, így a rossz minőségű utakon is boldogul, ami Magyarországon hasznos tulajdonság. Feldobják az autó megjelenését a karosszéria-védő elemek is, az egyedi 17 colos könnyűfém felnik, és persze a kerékpárok és más sporteszközök szállítására szolgáló tetősínek.

Üzemmódváltó technológia

A Fiesta Active vezethetőségét teszi jobbá az Üzemmódválasztó technológia, amivel a sofőr egyetlen gombnyomással választhat a Normal, az Eco és Csúszós Út módozatok közül.

Ford Fiesta Active

A hatfokozatú manuális sebességváltós modellek Eco üzemmódja úgy hangolja át a motor és a gázpedál beállításait, hogy a vezető a lehető legtöbb üzemanyagot takaríthass meg, míg Csúszós Út üzemmódban az a cél, hogy a sofőr rossz tapadású útfelületeken, például havon vagy jégen is magabiztosan uralhassa az autót. Ebben a módban a kerekek kevésbé hajlamosak a kipörgésre, különösen induláskor.

Ford Fiesta Active üzemmódválasztó

A Csúszós Út üzemmód abban is segít, hogy az autó kanyarodás vagy sávváltás közben se csússzon meg; a rendszer ilyenkor kis mértékben megváltoztatja a fojtószelep és a fékrendszer működését, megakadályozva a nagy mérvű alul- vagy túlkormányzottságot

Átalakított futómű a rossz utakra

Az áthangolt első lengéscsillapítást egy új hidraulikus felütésgátló egészíti ki, kisimítva a rossz minőségű út okozta rázkódást és ütéseket. A futómű különleges gömbcsukló-geometriája, valamint a rugók és a lengéscsillapítók egyedi hangolása mellett az elektromos szervokormány és az elektronikus stabilitásvezérlés (ESC) új beállításai is az utazás kényelmét és az autó gyors reakcióit szolgálják.

A motorválaszték

Az 1,0 literes EcoBoost benzinmotor 100, 125 és 140 lóerős változatban is megrendelhető az autóhoz. A 100 lóerős változathoz opcióként hatfokozatú - a kormány mögötti váltókarokkal is kapcsolható - automata sebességváltó is rendelhető, ez 6,1 literes átlagfogyasztásra képes.

Ford Fiesta crossover

A turbótöltésű, háromhengeres 1,0 literes EcoBoost motorokban nagy nyomású közvetlen üzemanyag-befecskendezés és kettős, függetlenül változó szelepvezérlés működik. A blokk kiegyensúlyozott, finom járását egy innovatív megoldás, a síkban eltolt főtengely biztosítja.

Ford Fiesta

A 85 és 120 lóerős változatban is kínált, hatfokozatú manuális sebességváltóval párosított 1,5 literes TDCi dízelmotor CO₂-kibocsátásának legalacsonyabb értéke 103 g/km, üzemanyag-fogyasztása pedig 4 liter. A 120 lóerős verzió a Fiesta első nagy teljesítményű dízele.

Fiesta 2018

Az 1,5 literes TDCi motor működését optimalizált égéstér-kialakítás, turbótöltés (a 120 lóerős kivitelben változó geometriájú turbótöltő) és kifinomult befecskendező rendszer fokozza. Az üzemanyag-fogyasztást tovább csökkenti az Intelligens visszatápláló töltés, ami a generátor szelektív működtetésével tölti az akkumulátort, amikor az autó szabadon fut vagy fékez.

Strapabíró utastér

A Fiesta Active utasterének tervezői felkészültek a sáros csizmákra, a homokos strandpapucsokra és az átázott ruhákra. A Fiesta üléskárpitjainak anyagát a Ford duntoni anyagvizsgáló laboratóriumában tesztelték, 60 ezer alkalommal téve próbára strapabírásukat és színtartásukat, majd spektrométerrel ellenőrizték, hogy a legerősebb UV-sugárzás sem okoz rajta fakulást.

Ford Fiesta Active belső

A bőrborítású kormánykeréken még azt is letesztelték, hogy hagy-e rajta foltot a vezető kezéről rákerülő napvédő krém. (Ez egyébként viccesen hangzik, de sok gyártó küzd a kézkrémek által hagyott nyomokkal.)

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

A jövő McLaren plug-in hibridje 2,3 másodpercet kér a 0-100-hoz

A jövő McLaren plug-in hibridje 2,3 másodpercet kér a 0-100-hoz

Összkerékhajtással lesz kapható, az első kerekeket elektromotor hajtja majd.

Tovább olvasom
Álcázás nélkül a 2020-as Volkswagen Golf GTI

Álcázás nélkül a 2020-as Volkswagen Golf GTI

Kémfotókon látható a következő generációs Volkswagen Golf GTI.

Tovább olvasom
Ütős luxus-roadstert készít a Bentley

Ütős luxus-roadstert készít a Bentley

A gyártó Mulliner divíziója szorgosan dolgozik az új modellen.

Tovább olvasom
Megérkezett a hibrid Polestar 1

Megérkezett a hibrid Polestar 1

A Volvo luxusmárkájának első önálló modellje már a szalonokban.

Tovább olvasom