Tisztázandó dolgok sportautó vásárlás előtt

A nagy teljesítményű autók nem csak egyedi vezetési élményt nyújtanak, de a komfortot is új szintre emelik. Birtoklásuk azonban nagy felelősséggel jár. Nem csak a fenntartási költség és a karbantartás díja magasabb az átlag autóknál, hanem a biztosítási díjak is meglehetősen borsosak. Íme néhány jó tanács, mielőtt belevetnéd magadat a sportautó vásárlásba.

Ki ne álmodott volna arról, hogy az új sportkocsijával robog végig a városon, egyáltalán nem sietve, néhol csajozós gázfröccsöket elengedve? A nagy teljesítményű autók nem csak egyedi vezetési élményt nyújtanak, de a komfortot új szintre emelik. Birtoklásuk azonban nagy felelősséggel jár. Nem csak a fenntartási költség és a karbantartás díja magasabb az átlag autóknál, hanem a biztosítási díjak is meglehetősen borsosak. Íme, néhány jó tanács mielőtt belevetnéd magadat a sportautó vásárlásba.

Ellenőrizd a biztosítási lehetőségeket az autóhoz!

Általános szabály: minél nagyobb a motor, annál drágább a biztosítási költség, ennek ellenére az új tulajok sokszor nem képesek megtalálni a számukra legkedvezőbb biztosítást. Járj utána alaposan a lehetőségeknek! Ha tapasztalt sofőr vagy, régóta vezetsz baleset nélkül, akkor még olcsóbb ajánlatokra lelhetsz.

Hol hajtson az autó?

Egy sportautót vezetni teljesen más élmény, főleg, hogy a nagy részük hátsókerék meghajtású. Léteznek elsőkerekes modellek is, például a hot hatch-ek (ferdehátúak), amik valamivel kisebb mérettel bírnak, de könnyebb őket vezetni az elsőkerék meghajtásnak köszönhetően, viszont hajlamosak az alulkormányzottságra. A hátsókerék meghajtás egy jól bevált formula, sok autórajongó inkább ezt preferálja, de nagyobb vezetési készséget igényel. A fent említett csajozós gázfröccsök esetén könnyen megindulhat az autó fara, amit hirtelen korrigálni kell, különben bekövetkezhet a baj, patkázások, kisodródások, koccanások formájában. A négykerék hajtás egyre népszerűbb, mert lehetővé teszi, hogy nagyobb energia kerüljön a kerekekre tapadásvesztés nélkül, könnyebben vezethető téve a járművet. Az AWD gyorsabb, viszont az RWD-vel nagyobb móka a vezetés.
Honda Civic Type-R

Milyen legyen a motor karakterisztikája?

Ne nagyon számolgasd a hengereket. Egy turbófeltöltős V6-os gyorsabb lehet, mint egy V8-as, ráadásul kevesebb üzemanyagot is éget. Fordíts nagyobb figyelmet a lóerőkre és a nyomatékra, minél nagyobb a nyomaték, annál izmosabban indul meg az autó. Fontos bizonyos adatokat összehasonlítani más járművekkel. Az egyik ilyen legnépszerűbb adat a sprint, 0-ról 100-ra. Ami 7 másodperc alatt van, az már gyorsnak mondható, viszont 5 másodperc alatt minden tizedért küzdeni kell. Tartsd szem előtt a 0-ról 100-ra való fékezés időtartamát is!

Dönts a típusról!

Az életstílusodat segít megítélni, hogy milyen típusú sportautóra van szükséged. Már a legelején szeretném tisztázni, nem minden sportosabb kocsi alkalmas a mindennapi ügyintézésre, mint például futkosni a gyerekért, bevásárolni, de ha bármi áron mindennapi használatra szeretnél sportautót, és megengedheted magadnak a magas üzemeltetési és karbantartási költségeket, akkor egy nagymotoros sedan jó választás lehet a számodra. Ilyen például a BMW M5, a Subaru WRX vagy a Chevrolet SS. A legtöbb sportautó coupé, roadster vagy cabrio formában érhető el. A kétajtós coupékban általában 4 ülés található, de nem túl praktikusak a mindennapi használatra. A cabriok nagy élmény nyújtanak, viszont nem lehet őket egész évben használni. Ráadásul a sportautók igénylik a prémium üzemanyagot, a drágább gumiabroncsokat, amik gyorsabban is kopnak, valamint a szervizköltség és az alkatrészek ára is borsosabb.
BMW M5 2017

Hol használd?

Az autók kezelhetősége érdekében a gyártók érzékenyebb, feszesebb felfüggesztéssel, nagyobb kerekekkel, alacsonyabb profilú gumikkal kínálják őket. Ezért aztán kerülni kell a rázós, rossz minőségű utakat, hogy minél tovább élvezhesd a teljesítményorientált futóművek nyújtotta egyedülálló élményt.

A fent leírtak alapján tehát érdemes mérlegelni, mielőtt belevágnál álmaid autójának megvásárlásába. Egy ragyogó sportkocsi rengeteg figyelmet, időt és pénzt fel tud emészteni. Viszont ha ezekre odafigyelsz, akkor gyönyörűen telhet a vele eltöltött idő.

Forrás:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

A VW Arteon Shooting Brake kimondottan szexi lesz

A VW Arteon Shooting Brake kimondottan szexi lesz

300 lóerő feletti teljesítménnyel és összkerékhajtással érkezik.

Tovább olvasom
2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

A hibrid akkumulátor csomag ezúttal az ülések alá került.

Tovább olvasom
Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Régóta hallani, hogy a versenyautóból készül majd utcai kivitel is, ez a videó lehet a bizonyíték.

Tovább olvasom
Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Egy spanyol fotósnak köszönhetően idő előtt felkerültek a netre az álcázás nélküli képek.

Tovább olvasom