Tisztázandó dolgok sportautó vásárlás előtt

A nagy teljesítményű autók nem csak egyedi vezetési élményt nyújtanak, de a komfortot is új szintre emelik. Birtoklásuk azonban nagy felelősséggel jár. Nem csak a fenntartási költség és a karbantartás díja magasabb az átlag autóknál, hanem a biztosítási díjak is meglehetősen borsosak. Íme néhány jó tanács, mielőtt belevetnéd magadat a sportautó vásárlásba.

Ki ne álmodott volna arról, hogy az új sportkocsijával robog végig a városon, egyáltalán nem sietve, néhol csajozós gázfröccsöket elengedve? A nagy teljesítményű autók nem csak egyedi vezetési élményt nyújtanak, de a komfortot új szintre emelik. Birtoklásuk azonban nagy felelősséggel jár. Nem csak a fenntartási költség és a karbantartás díja magasabb az átlag autóknál, hanem a biztosítási díjak is meglehetősen borsosak. Íme, néhány jó tanács mielőtt belevetnéd magadat a sportautó vásárlásba.

Ellenőrizd a biztosítási lehetőségeket az autóhoz!

Általános szabály: minél nagyobb a motor, annál drágább a biztosítási költség, ennek ellenére az új tulajok sokszor nem képesek megtalálni a számukra legkedvezőbb biztosítást. Járj utána alaposan a lehetőségeknek! Ha tapasztalt sofőr vagy, régóta vezetsz baleset nélkül, akkor még olcsóbb ajánlatokra lelhetsz.

Hol hajtson az autó?

Egy sportautót vezetni teljesen más élmény, főleg, hogy a nagy részük hátsókerék meghajtású. Léteznek elsőkerekes modellek is, például a hot hatch-ek (ferdehátúak), amik valamivel kisebb mérettel bírnak, de könnyebb őket vezetni az elsőkerék meghajtásnak köszönhetően, viszont hajlamosak az alulkormányzottságra. A hátsókerék meghajtás egy jól bevált formula, sok autórajongó inkább ezt preferálja, de nagyobb vezetési készséget igényel. A fent említett csajozós gázfröccsök esetén könnyen megindulhat az autó fara, amit hirtelen korrigálni kell, különben bekövetkezhet a baj, patkázások, kisodródások, koccanások formájában. A négykerék hajtás egyre népszerűbb, mert lehetővé teszi, hogy nagyobb energia kerüljön a kerekekre tapadásvesztés nélkül, könnyebben vezethető téve a járművet. Az AWD gyorsabb, viszont az RWD-vel nagyobb móka a vezetés.

Honda Civic Type-R

Milyen legyen a motor karakterisztikája?

Ne nagyon számolgasd a hengereket. Egy turbófeltöltős V6-os gyorsabb lehet, mint egy V8-as, ráadásul kevesebb üzemanyagot is éget. Fordíts nagyobb figyelmet a lóerőkre és a nyomatékra, minél nagyobb a nyomaték, annál izmosabban indul meg az autó. Fontos bizonyos adatokat összehasonlítani más járművekkel. Az egyik ilyen legnépszerűbb adat a sprint, 0-ról 100-ra. Ami 7 másodperc alatt van, az már gyorsnak mondható, viszont 5 másodperc alatt minden tizedért küzdeni kell. Tartsd szem előtt a 0-ról 100-ra való fékezés időtartamát is!

Dönts a típusról!

Az életstílusodat segít megítélni, hogy milyen típusú sportautóra van szükséged. Már a legelején szeretném tisztázni, nem minden sportosabb kocsi alkalmas a mindennapi ügyintézésre, mint például futkosni a gyerekért, bevásárolni, de ha bármi áron mindennapi használatra szeretnél sportautót, és megengedheted magadnak a magas üzemeltetési és karbantartási költségeket, akkor egy nagymotoros sedan jó választás lehet a számodra. Ilyen például a BMW M5, a Subaru WRX vagy a Chevrolet SS. A legtöbb sportautó coupé, roadster vagy cabrio formában érhető el. A kétajtós coupékban általában 4 ülés található, de nem túl praktikusak a mindennapi használatra. A cabriok nagy élmény nyújtanak, viszont nem lehet őket egész évben használni. Ráadásul a sportautók igénylik a prémium üzemanyagot, a drágább gumiabroncsokat, amik gyorsabban is kopnak, valamint a szervizköltség és az alkatrészek ára is borsosabb.

BMW M5 2017

Hol használd?

Az autók kezelhetősége érdekében a gyártók érzékenyebb, feszesebb felfüggesztéssel, nagyobb kerekekkel, alacsonyabb profilú gumikkal kínálják őket. Ezért aztán kerülni kell a rázós, rossz minőségű utakat, hogy minél tovább élvezhesd a teljesítményorientált futóművek nyújtotta egyedülálló élményt.

A fent leírtak alapján tehát érdemes mérlegelni, mielőtt belevágnál álmaid autójának megvásárlásába. Egy ragyogó sportkocsi rengeteg figyelmet, időt és pénzt fel tud emészteni. Viszont ha ezekre odafigyelsz, akkor gyönyörűen telhet a vele eltöltött idő.

Forrás:

Szerző: User Admin

Friss Híreink

A jövő McLaren plug-in hibridje 2,3 másodpercet kér a 0-100-hoz

A jövő McLaren plug-in hibridje 2,3 másodpercet kér a 0-100-hoz

Összkerékhajtással lesz kapható, az első kerekeket elektromotor hajtja majd.

Tovább olvasom
Álcázás nélkül a 2020-as Volkswagen Golf GTI

Álcázás nélkül a 2020-as Volkswagen Golf GTI

Kémfotókon látható a következő generációs Volkswagen Golf GTI.

Tovább olvasom
Ütős luxus-roadstert készít a Bentley

Ütős luxus-roadstert készít a Bentley

A gyártó Mulliner divíziója szorgosan dolgozik az új modellen.

Tovább olvasom
Megérkezett a hibrid Polestar 1

Megérkezett a hibrid Polestar 1

A Volvo luxusmárkájának első önálló modellje már a szalonokban.

Tovább olvasom