Üzemanyagcellás Mercedes-Benz GLC

Középkategóriás SUV, üzemanyagcella-hibrid hajtással? Frankfurtban a Mercedes-Benz ezt is bemutatja

A Mercedes-Benz megerősítette, hogy az első sorozatgyártású modelljük, a GLC F-Cell a jövő heti Frankfurti Autószalonon lesz látható.

A hidrogénnel és tisztán elektromosan is működő modell várhatóan 2018-ban kerül majd a szalonokba egy kiterjedt fejlesztési program után, aminek minden új modelljüket alávetik a Mercedesnél.

A zéró-emissziós GLC F-Cellben az alap GLC robbanómotorját cseréli az üzemanyagcellás meghajtásra, ami egy széleskörű összefogás fejlesztésének az eredménye. Ugyanis a Mercedes-Benz anyavállalata, a Daimler és a Ford közös vállalata, az Automotive Fuel Cell Cooperation fejlesztette ki Vancouverben, Kanadában.

Üzemanyag cellás Mercedes-Benz

A GLC F-Cell elektromos motorjának táplálására használt villamos energiát a tüzelőanyag cellában a hidrogén és az oxigén közötti reakciók generálják. A hidrogént két, a GLC F-Cell padlójába szerelt szénszálas tartályban tárolják.

A két tartály összesen 4 kg hidrogént tud tárolni, ami nem tűnik soknak, ugye? De még ehhez a 4 kg tárolásához is kb. 700 bar iszonyatos nyomás szükséges. És ha kiürült a tank, a legújabb hidrogéntöltő-technológiának hála alig 3 perc alatt lehet teletölteni az autót.

Új Mercedes-Benz GLC F-Cell a Frankfurti Autószalonon

Egyelőre nincs túl sok hír egy héttel a frankfurti GLC F-Cell bemutatkozása előtt, hogy mégis mire lesz képes az üzemanyagcellás meghajtás. Annyit azért elárult a Mercedes-Benz, hogy a kombinált hatótávja a GLC F-Cellnek 500 km körül alakul, amiből 50 km-t tisztán elektromos üzemmódban is meg tud majd tenni a 9kWh-s lítium-ion akkumulátorról.

Ahogy a Mercedes-Benz eddigi - de épp leváltás alatt álló - benzin-hibridjeit, úgy a üzemanyag cellás GLC F-Cellt is lehet majd konnektorból tölteni, nem csak a fékenergia visszanyerő rendszer táplálja az akkumulátort.

A Mercedes-Benz azt mondja, több mint 17,5 millió km-t tesztelték az üzemanyagcellás rendszert, amit a GLC F-Cellben használtak fel, valamint 500 különböző tesztet hajtottak végre rajta. Ezek között aerodinamikai- és töréstesztek is szerepeltek, az aerodinamikai teszteket ráadásul a nemrégiben, 2015-ben épített szélcsatornában, Sindelfingenben végezték.

Frankfurti Autószalonon a Mercedes

A fejlesztési program során összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a GLC F-Cell prototípusok flottája körülbelül 200 tonna hidrogént használt fel, és mintegy 1800 tonna vízgőzt bocsátott ki.

Kíváncsi vagyok, mit alkotnak majd ezzel a Frankfurti Autószalonon!

Forrás:

Autocar

Ajánlott cikkeink:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

Az Audi Sport szerint az R8 hibrid lehet, de elektromos nem

A harmadik generációs R8-at valószínűleg egy hibrid V10-es hajtja majd.

Tovább olvasom
Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Egy Porsche 718 Spyder 306 km/órával repesztett az Autobahnon

Ráadásul egy videót is feltöltött az őrült tempóról.

Tovább olvasom
Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Különleges kiadással, több szénszállal és erősebb motorral hódít tovább a Ford GT

Néhány meglepő újítással frissült a legendás verda.

Tovább olvasom
A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A 2021-es Kia Sorento a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra

A Kia vadonatúj közepes méretű SUV-ját március 3-án mutatják be Genfben.

Tovább olvasom