BMW M8 GTE a Frankfurti Autószalonon

Az M8 GTE-vel vissza akar térni a BMW a 24 órás Le Mans-hoz, ahol utoljára 2011-ben mérettette meg magát, de vajon mire lesz képes ott a legsportosabb BMW-kupé?

A BMW egy versenyverziót fejleszt jelenleg az M8-ból, hogy megmérettesse magát a World Endurance Championshipen (WEC) és a Le Mans-on jövő évre. A majdnem teljesen kész autót a Frankfurti Autószalonon leplezték le.

Az M8 GTE az észak-amerikai IMSA WeatherTech SporsCar Championshipen is indulni fog, az első köröket még augusztus elején tették meg vele. Egyedi karosszériával, versenyre hangolt 4.0 literes turbós V8-as motorral és egy hatsebességes szekvenciális váltóval indul majd a versenyeken.

BMW M8 GTE a Frankfurti Autószalonon

Persze az M8 GTE külseje nagyon a versenyzésre van kiképezve, így nem várható hasonló formavilág az utcai változattól, de mégiscsak így kaphatsz képet az eljövendő 8-as szériáról, amíg azt hivatalosan be nem mutatják majd a Los Angeles Autószalonon 2017 decemberében.

A versenyszabályzatnak megfelelően az M8 GTE 500 LE-vel áll a rajtrácshoz, ami nagyjából 115 LE-vel kevesebb lesz az utcai változatnál, de nincs kétség afelől, hogy a kisebb teljesítmény ellenére egy jóval gyorsabb autóval lesz dolga a pilótáknak. Ugyanis a karosszériája extrém módon lesz építve, a felesleges luxuskiegészítőket nem fogja tartalmazni, hiszen versenyekre minek? Ennek köszönhetően jóval könnyebb lesz az utcai M8-nál, és ez a pályán is érezhető lesz majd.

A BMW M8 GTE a legsportosabb modell

A BMW azt tervezi, hogy az M8 GTE megalkotása során szerzett tapasztalatot és tudást majd felhasználják a következő generációs M8 utcai változatánál, amit majd a 8-as széria piacra dobása után nem sokkal szerezhetnek meg maguknak a márkarajongók.

A BMW jövőre tér vissza a WEC-be és a Le Mans-hoz, ezzel pedig újra olyan illusztris társaság tagja lesz, mint a Ferrari, Aston Martin. Korábban még a Porschét is ide lehetett volna számolni, de ők már bejelentették, hogy visszavonulnak a Le Mans-tól, hogy helyette a Formula E-re koncentráljanak.

A BMW az M8 GTE-vel tér vissza a Le Mans-hoz

Az M8 GTE az eddigi M6 GT3 helyét fogja átvenni, mint a BMW palettáján található legsportosabb autó, illetve 2011 óta az első BMW, ami részt fog venni a 24 órás Le Mans-on.

Forrás:

Autocar

Ajánlott cikkeink:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

Sportback kivitel érkezik az új Q5-ből

A ráncfelvarráson átesett Audi SUV egy új karosszériaváltozatot kap.

Tovább olvasom
Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 1500 lóerős Bugatti Divo a Zöld Pokolban köröz

Az 5,6 millió dolláros autót nem kímélik.

Tovább olvasom
A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A hivatalos bemutató előtt szivárogtak ki információk a BMW M5 CS-ről

A tervek szerint még év vége előtt hivatalosan is leleplezik.

Tovább olvasom
Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

Mit tennél, ha lenne három Bugatti a garázsodban?

A cikkben szereplő úriember vett melléjük egy negyediket.

Tovább olvasom